Polijas enerģētikas ministrs atzina ogles iegādāšanos no Luganskas TR

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasДобыча угля
Добыча угля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas enerģētikas ministrs apstiprināja 11 tūkstošus tonnu antracīta puslegālu piegādi valstī no pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas teritorijas, Ukraina ir neapmierināta.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Polijas Enerģētikas ministrijas vadītājs Kšištofs Thuževskis atzina Polijas televīzijas ēterā, ka republikai tika piegādāta ogles partija no Kijevas nekontrolētās Donbasa teritorijas.

"Kaut kāda neliela firma. Vai no Donbasa, nav viennozīmīgi skaidrs, taču izskatās, ka tā ir. Notika ogles piegāde, 11 tūkstoši tonnu. Tas ir tik daudz, cik viens energobloks patērē diennakts laikā," — pastāstīja viņš.

Ukrainas enerģētikas ministrs Igors Nasaļiks, kurš atrodas vizītē Varšavā, paziņoja, ka radusies situācija ir "ļoti nepatīkama".

"Mēs pērkam antracītu ASV un Āfrikas valstīs, savukārt Polija no mūsu okupētajām teritorijām," — teica viņš.

Iepriekš Polijas Gazeta Prawna paziņoja, ka Polijai puslegāli piegādāti 11 tūkstoši tonnu antracīta no pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas teritorijas. Kā apgalvo izdevums, Polijā ogles ievedusi firma Doncoaltrade, kura kopš 2012. gada reģistrēta Polijas Katovicē. Tās priekšsēdētājs un galvenais akcionārs esot bijušais Luganskas TR enerģētikas viceministrs Aleksandrs Meļņičuks.

Пресс-конференция Юлии Тимошенко во Львове - Sputnik Latvija
Timošenko paziņoja, ka Porošenko gūst peļņu no konflikta Donbasā

Saskaņā ar izdevuma datiem, "Meļņičuks sūta uz Krieviju izejvielas no viņa kontrolētajām šahtām, kā arī iegādātās no cilvēkiem, kuri nodarbojas ar to iegūšanu… Nelegālie "raktuvju" īpašnieki pārdot antracītu par 22 dolāriem tonnā, kamēr tā oficiālā cena uz Polijas robežas ir 140 dolāri."

Krievija, kā raksta avīze, izskata ogles kā importu no Ukrainas, jo firma, kura to ieved, oficiāli reģistrēta Kijevā. Ukraina savukārt uztver to kā kontrabandu, jo nekontrolē ne robežu, ne Luganskas eksportu. Turklāt formāli eksports uz ES teritoriju no Donbasa nav aizliegts: 2014. gadā šāds ierobežojums tika ieviests tikai pret Krimu.

Ukrainas Galvenā militārā prokuratūra jūnija vidū uzsāka krimināllietu sakarā ar Doņeckas un Luganskas teritorijās iegūtas ogles izvešanu un pārdošanas faktu ārzemēs. Saskaņā ar ģenerālā prokurora Larisas Sarganas preses sekretāra informāciju, ogles tiek izvestas uz Krievijas Federācijas teritoriju, kur tālāk tiek realizētas, tostarp, arī uz ārzemēm.

Ziņu lente
0