Lietuva izsludinās ārkārtas stāvokli, lai saņemtu ES palīdzību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva plāno izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā visā valstī, lai saņemtu Eiropas Savienības palīdzību.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Ārkārtas situāciju komisija ierosinājusi Lietuvas valdībai izsludināt ārkārtas stāvokli, ņemot vērā ilgstošās lietavas vairāk nekā 10 pašvaldībās, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts IeM preses dienestu.

"Ārkārtas stāvokļa pasludināšana ir instruments, ar kura palīdzību iespējams vērsties Eiropas Komisijā, lai saņemtu iespējamo kompensāciju. Turklāt tas ļautu izmantot valdības rezervi situācijas kontrolei," – paziņoja iekšlietu ministrs Eimutis Misūns, kurš vada Ārkārtas situāciju komisiju valdībā.

Наводнение и коровы - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki aprēķina zaudējumus no plūdiem Latgalē

Par ārkārtēju situāciju informējušas jau 13 pašvaldības, kas cietušas lietus rezultātā. Īsā laikā novēroto nokrišņu apjoms 3-4 reizes pārsniedz normu. Lauksaimniecības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tamlīdzīga situācija lauksaimniecībā nav novērota jau 40 gadus. Sākotnējās aplēses norāda, ka Lietuvas zemnieku zaudējumi varētu sasniegt 40 miljonus eiro.

"Situācija ir ļoti sarežģīta ne tikai sakarā ar ražas novākšanu, bet arī ar rudens sējas darbiem, jo patlaban cilvēki nevar iziet laukos. Zaudējumi faktiski būs redzami nākamā gada ražā," – teica Lauksaimniecības palātas direktors Sigits Dimaitis.

Iepriekš Sputnik jau informēja, ka Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis ieteicis lietavās cietušajiem zemniekiem vērsties Eiropas Savienībā, jo Lietuvai nav līdzekļu, lai kompensētu zaudējumus pienācīgā apjomā.

Ziņu lente
0