Brisele noteikusi soda naudu Lietuvai par sliežu demontāžu uz Latviju

© Sputnik / Sergey MelkonovЗилупский железнодорожный пограничный пункт
Зилупский железнодорожный пограничный пункт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konkurences cīņa Baltijas stilā – lietuviešu dzelzceļnieki demontēja sliedes, lai neļautu lielam klientam aiziet uz Latviju.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Brisele piespriedusi soda naudu uzņēmumam "Lietuvas dzelzceļi" gandrīz 28 miljonu eiro apmērā par traucēkļu radīšanu konkurentiem dzelzceļa pārvadājumu tirgū, vēsta Sputnik Igaunija.

Железная дорога - Sputnik Latvija
Latvija iesniedz notu Lietuvai ar prasību atjaunot sliežu ceļu līdz Reņģei

Atsaucoties uz Eiropas Komisijas preses relīzi, portāls informē, ka lietuvieši sasnieguši kalngalus cīņā par kravām jūras ostu starpā – viņi vienkārši demontēja sliedes vienā no ceļu iecirkņiem pierobežas rajonā. 2008. gadā uzņēmums "AB Orlen Lietuva", liels "Lietuvas dzelzceļu" komerciālais klients, izvērtēja iespējas novirzīt savas kravas no Lietuvas uz jūras ostām Latvijā. Citiem vārdiem sakot, uzņēmums nolēma mainīt gan dzelzceļu, gan produkcijas pārkraušanas ostu, lai samazinātu izdevumus. Tā paša gada rudenī viltīgie lietuviešu dzelzceļnieki, aizbildinoties ar remontu, demontēja 19 kilometrus garu sliežu ceļa iecirkni, kas savienoja abu Baltijas valstu ceļus, kā arī Orlen naftas pārstrādes rūpnīcu ar Latvijas dzelzceļu. Ja uzņēmums joprojām vēlētos izmantot "Latvijas dzelzceļa" pakalpojumus, tam nāktos dzenāt cisternas pa apkārtceļu.

Pats par sevi saprotams, ceļu "remonts" ievilkās. Eiropas Komisijas izmeklēšanā noskaidrojās, ka Lietuvas dzelzceļnieki radījuši kavēkļus godīgai konkurencei dzelzceļa pārvadājumu tirgū, kas kaitējuši klienta interesēm. Valsts uzņēmums "Lietuvos geležinkeliai" nespēja sniegt objektīvu attaisnojumu sliežu demontāžai, un Brisele secināja, ka pārkāpts tās aizliegums dominējošā stāvokļa tirgū ļaunprātīgai izmantošanai.

Ko ar cilvēkiem dara Krievijas tranzīts

Dzelzceļa stacija - Sputnik Latvija
Tikai Lietuvai izdevies palielināt dzelzceļa pārvadājumu apjomu

"Lietuvas dzelzceļš izmantoja savu nacionālās dzelzceļa infrastruktūras kontroli, lai nostādītu neizdevīgā stāvoklī konkurentu (Latvijas dzelzceļu – red.)… Tas ir nepieņemams un nebijis gadījums – kompānija demontējusi valsts dzelzceļu, lai pasargātu sevi no konkurences cīņas," – paziņoja ES konkurences lietu komisāre Mārgrete Vestagere.

Jāpiebilst, ka triju Baltijas valstu ceļu un jūras ostu konkurence ir sasniegusi kalngalus, un lielā mērā tas noticis Krievijas kravu tranzīta samazināšanās rezultātā. Gandrīz visu dzelzceļu un ostu apgrozījums Igaunijā, Latvijā un Lietuvā strauji krītas, un, spriežot pēc situācijas, kādā nonācis Orlen, kompānijas nonāk ekstravagantās galējībās.

Ziņu lente
0