Ķīna apsteigusi Eiropu elektromobilī

© Sputnik / Eugene Biatov / Pāriet pie mediju bankasElektromobilis
Elektromobilis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa būs spiesta sekot Ķīnas piemēram – valsts pieprasa, lai no 2019. gada vismaz 10% izgatavoto un importēto automašīnu būtu alternatīvs dzinējs.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Ķīnas nodoms 2019. gadā ieviest obligāto elektromobiļu kvotu transporta līdzekļu ražotājiem un importētājiem sagādājis pārsteigumu automašīnu ražotājiem Eiropā, informē Sputnik Igaunija.

ĶTR ļoti ātri kļuvusi par lielāko automašīnu tirgu pasaulē, un tagad faktiski nosaka spēles noteikumus, uzskata eksperti. Iekšdedzes dzinēju izspiešana no apgrozījuma Pekinā pasludināta par valsts programmu, savukārt Eiropa vēl joprojām nav izšķīrusies par tādu soli. 2019. gadā vismaz 10% Ķīnā ražoto transporta līdzekļu izmantos alternatīvus enerģijas nesējus, jau 2020. gadā to daļa gada pārdošanas apjomā tiks palielināta līdz 12%. ĶTR Rūpniecības un IT ministrija informē, ka automašīnu ražotājiem un importētājiem nāksies apliecināt, ka vismaz 10% ražoto mašīnu ir alternatīvu dzinēji (tostarp arī hibrīda dzinēji), vai maksāt vērā ņemamu soda naudu.

Elektromobiļu uzlādes stacija Vecrīgā - Sputnik Latvija
Nāc un uzlādējies! Rīgā elektromobiļus nodrošinās ar strāvas uzpildes stacijām

"Nesenais Ķīnas paziņojums (..) maina spēles noteikumus autotransporta dekarbonizācijas politikā un raida trauksmes signālu ES, kas šajā jautājumā var ievērojami atpalikt no Āzijas," — uzsvēra Eiropas apvienība "Transports un apkārtējā vide" (T&E). Eiropas Komisija nolēmusi uzsākt debates par tamlīdzīgu lēmumu tikai novembrī, taču diezin vai izvirzīs tikpat iespaidīgus mērķus autoražošanas industrijai.

Eiropa būs spiesta sekot Ķīnas pēdās

"Tā ir vienīgā elektromobiļu popularizācijai veltītā patiešām nozīmīgā likumdošana pasaulē," — izdevums Euractiv citējis Bloomberg pētniecības nodaļas eksperta Kolina Makkeračera teikto.

Eiropas bažas par siltumnīcas gāzu izplūdes samazināšanas problēmām nosaka ne tikai tās pievienošanās Parīzes nolīgumam, bet arī ar pašas ambiciozie ekooloģiskie mērķi. Turklāt tradicionālais iekšdedzes un dīzeļdegvielas automašīnu tirgus uzjūt vērā ņemamu ideoloģisko un finansiālo spiedienu. Piemēram, aptuvenas aplēses liecina, ka vācu uzņēmums Volkswagen divus gadus ilgajā "Dīzeļgeitas" skandālā zaudējis aptuveni 25 miljardus eiro. 

Ziņu lente
0