Tieslietu ministrija: pret bērniem tiek izmantotas viduslaiku soda metodes

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasРебенок с автоматом Калашникова
Ребенок с автоматом Калашникова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bērnus, kuri pārkāpuši likumu, valsts tiesā ar viduslaiku metodēm, neņemot vērā tos faktorus, kuri varēja viņus mudināt nozieguma pastrādāšanai.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Kā apgalvo Tieslietu ministrijas pārstāve Sanita Armagana, 95% bērnu, kuri pārkāpuši likumu, Latvijā tiesā ar viduslaiku metodēm, vēsta portāls grani.lv.

Roku dzelži uz policijas mašīnas stikla. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izraēlā ļauts piespriest cietumsodu līdz 14 gadus veciem bērniem

"Mēs piemērojam bērniem viduslaiku atbildības līdzekļus 95% gadījumu," — paziņoja Armagana likumprojekta prezentācijas laikā par bērnu antisociālās uzvedības brīdinājumiem. Ar šo frāzi viņa bija domājusi sekojošo: kad bērns pārkāpj likumu, valsts reaģē ar tradicionālām metodēm, piemērojot kriminālo un administratīvo atbildību.

Tieslietu ministrija grasās izmainīt esošo praksi, un pirms bērna tiesāšanas, noskaidrot, kādu apsvērumu dēļ viņš pastrādāja noziegumu. Tādēļ ministrija izstrādā jaunu likumprojektu, kurš izmainīs bērnu sodīšanas pieeju.

Iestāde piedāvā uzskatīt, ka bērna antisociālā uzvedība norāda uz to, ka iepriekš tika pārkāptas viņa tiesības, savukārt intereses kaut kādā brīdī palikušas nepamanītas. Turklāt ministrijā atzīmē, ka bērnus mudina nozieguma veikšanai gādības trūkums un pieaugušo vienaldzība, it īpaši vecāku vienaldzība.

"Ir jāreaģē uz bērna uzvedības cēloņiem, nevis sekām. Ir jāmaina metodes, ar kādām mēs strādājam ar bērniem. Iestādēm, vecākiem un bērnam ir jāstrādā kopā — bērna labā," — paziņoja Armagana. Tāpat viņa pastāstīja, ka Tieslietu ministrija piedāvā pilnībā atteikties no policijas izmeklēšanas un notiesāšanas attiecībā pret bērniem.

Galvenie bērnu noziedzības novēršanas principi ir savlaicīgi preventīvie pasākumi, individualizācija, pozitīva pedagoģija, likumīgo bērna pārstāvju sadarbība un atbildība, kā arī iestāžu sadarbība savā starpā, uzskata ministrijā.

Lai realizētu iecerēto un veiktu atbilstošas reformas, nepieciešams finansējums 41 371 500 eiro apmērā.

Likumprojekts par bērnu antisociālās uzvedības brīdinājumiem šobrīd nodots starpiestāžu saskaņošanai. Iespējams, jau šogad likumprojektu izskatīs Ministru Kabineta komiteja.

Ziņu lente
0