Mediji: Baltija un Lielbritānija lobēja Krievija un NATO Padomes iesaldēšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par Krievija-NATO Padomes iesaldēšanas ieganstu kļuva mācības "Rietumi", Krievijas un alianses pārstāvji nerīkos sēdes līdz gada beigām, paziņoja avīze "Izvestija".

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Ziemeļatlantijas alianse līdz gada beigām iesaldējusi sadarbību ar Krieviju Krievija-NATO Padomes ietvaros "Rietumi 2017" mācību dēļ, par dialoga pretiniekiem tradicionāli kļuva Baltijas valstis, kā arī Lielbritānija, raksta avīze "Izvestija" ar atsauci uz diplomātiskajiem informācijas avotiem.

"Krievija-NATO Padome līdz šī gada beigām ir iesaldēta pēc Briseles iniciatīvas. Acīmredzami par vienu no galvenajiem iemesliem kļuva Krievijas un Baltkrievijas mācības "Rietumi 2017". Baltijas NATO dalībvalstis vairākkārt mēģinājušas iesaldēt šo formātu. Tās šajā ziņā atbalstīja Lielbritānija. Taču, neskatoties uz šo lēmumu, sakaru kanāli turpina darboties," — paziņoja izdevuma sarunbiedri.

Krievijas pārstāvniecībā NATO apstiprināja, ka gatavošanās jaunajai tikšanās reizei pagaidām nav sākusies.

Stratēģiskās mācības "Rietumi 2017" norisinājās no 14. līdz 20. septembrim. Manevri notika Baltkrievijas teritorijā un trijos poligonos Krievijā. Tajos piedalījās apmēram 12,7 tūkstoši karavīru.

Даля Грибаускайте и Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente pasūdzējās par mācībām "Rietumi 2017" ANO Ģenerālsekretāram

Mācības "Rietumi 2017" vairāku mēnešu garumā izraisīja raizes vairāku NATO valstu pārstāvjiem. Tā, Lietuvas Aizsardzības ministrija sagatavoja atskaiti par draudiem nacionālajai drošībai, kurā atsevišķa loma tika atvēlēta mācībām "Rietumi 2017".

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija nosauca ziņojumu par izdomājumu un atteicās to komentēt. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosauca Lietuvas specdienestu paziņojumu par ārēji uzspiestās totālās rusofobijas demonstrēšanu.

Vairākkārt tika izteikti uzskati, ka Krievijas karavīri arī pēc manevriem varētu palikt Baltkrievijas teritorijā un ka Krievija varētu iesaistīt mācību manevros lielāku karavīru skaitu, nekā paziņots – līdz pat 100 tūkstošiem.

Подразделения ПВО Западного военного округа во время учений Запад-2017 - Sputnik Latvija
Latvijas novērotāji apmeklējuši mācību "Rietumi" poligonus Baltkrievijā

Visradikālāk par mācībām izteicās Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite, tām viņa pat izmantojusi ANO tribīni. 72. ANO Ģenerālās Asamblejas sesijas laikā viņa paziņoja, ka mācībās "Rietumi 2017" Krievija izspēlē agresijas scenāriju pret kaimiņvalstīm, apmācot savu armiju uzbrukt Rietumiem. Gribauskaite uzsvēra, ka manevri ir arī daļa no informācijas kara, kurš ir paredzēts baiļu izplatīšanai.

Krievijā un Baltkrievijā vairākkārt uzsvēruši, ka savstarpējās mācības ir ieplānotas un nav virzītas pret kaut kādām valstīm. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, paziņojot par mācību noslēgšanos 20. septembrī, atkārtoti apliecināja, ka visi karavīri un tehnika, kas piedalījās manevros, atgriezīsies uz pastāvīgās dislocēšanās vietām.

Ziņu lente
0