Valsts ierēdņu algas Latvijā vēlas palielināt līdz vismaz 5 300 eiro

© Sputnik / Владимир ФедоренкоМужчина застегивает портфель
Мужчина застегивает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Budžeta iestāžu darbinieku skaitu plānots samazināt no 58 līdz 54,5 tūkstošiem, ietaupītos līdzekļus plānots iztērēt palikušo algu palielināšanai.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Valsts ierēdņu algai Latvijā ir jākļūst vismaz 5 300 eiro, uzskata Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis. Līdzekļus vadošo budžeta organizāciju darbinieku algu paaugstināšanai plānots atrast uz viņu skaita samazināšanas rēķina, vēsta rus.tvnet.lv.

Jaunā valsts pārvaldes reforma paredz budžeta iestāžu darbinieku skaita samazināšanu trīs gadu laikā no esošajiem 58 tūkstošiem līdz 54,5 tūkstošiem. Tas ļaus iestādēm ietaupīt līdzekļus algu palielināšanai atlikušajiem darbiniekiem.

Portfelis ar dokumentiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ierēdņu algas Latvijā varētu kļūt anonīmas

Šobrīd vadošo darbinieku vidējā mēneša alga privātajā sektorā pārsniedz 6 500 eiro, kamēr tādas pašas kvalifikācijas darbinieks budžeta iestādē saņem mazāk par 2,5 tūkstošiem eiro. Citskovskis uzskata par nepieciešamu palielināt valsts ierēdņu algu vismaz līdz 5 300 eiro, lai panāktu reformas mērķi, un pielīdzinātu viņu darba algu vismaz līdz 80% no vidējās privātajā sektorā.

Taču, pēc Citskovska viedokļa, plānotā budžeta iestāžu štata samazināšana ir nepietiekama, lai nodrošinātu plānoto pilsoņu dienesta darbinieku algu paaugstināšanu.

Iepriekšējais Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš piedāvāja radikālāku darbinieku skaita samazināšanu – par 7-10%. Tāpat viņš bija paziņojis, ka plānojot likvidēt valsts pārvaldē lielāko daļu vakanču un iesaldēt jaunu štata vienību izveidi uz trīs gadiem. Taču martā Krieviņš atstājis savu amatu. Pēc premjerministra Māra Kučinska teiktā, Krieviņa publiskie paziņojumiem par reformām valsts pārvaldē nebija konkrēta pamatojuma, savukārt viņa vārdi par štata vietu likvidēšanu atradās tikai plānošanas posmā.

Salīdzinājumam: Igaunijā, kur iedzīvotāju ir par 30% mazāk nekā Latvijā (apmēram 1 miljons 315 tūkstoši cilvēku), saskaņā ar 2016. gada datiem, valsts dienestā atradās apmēram 20 tūkstoši ierēdņu (vairāk nekā divas reizes mazāk, nekā Latvijā). Turklāt visaugstākā ierēdņa alga sastādīja 5800 eiro – tik saņēma Šoseju departamenta ģenerāldirektors. Kopā algu vairāk nekā 5 tūkstošu eiro apmērā Igaunijā saņēma deviņi ierēdņi, lielākoties tie bija tiesu kolēģiju priekšsēdētāji.

Ziņu lente
0