Baltkrievijas sumbrs turpina klejot pa Latviju

© WOJTEK RADWANSKI / AFP Зубр в заповеднике "Беловежская пуща"
Зубр в заповеднике Беловежская пуща - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zoodārzi atsakās ņemt dzīvnieku, jo viņš var būt inficēts; paliek cerība, ka sumbrs, kurš pieradis dzīvot ganāmpulkā, atgriezīsies Baltkrievijā.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Dagdas novada teritorijā turpina klīst sumbrs, kurš atnācis uz Latviju no Baltkrievijas, vēsta Baltnews.lv.

Belovežas gārša Polijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polija izcērt Belovežas gāršu

Dzīvnieks nevienu neaiztiek, ganās kopā ar govīm. Par sumbru jau zina Dabas aizsardzības pārvalde, Pārtikas un veterinārais dienests un zoodārzi, kuri nevēlas to ņemt pie sevis, jo dzīvnieks var būt inficēts. Aiztikt vai nošaut viņu aizliegts. Paliek vien cerība, ka sumbrs (viņi parasti dzīvo ganāmpulkā) atgriezīsies atpakaļ uz Baltkrieviju meklēt sev kompāniju. Bērziņu pagasta fermeris nofilmēja sumbra video septembra pirmajā pusē.

Sumbrs, jeb Eiropas sumbrs ir bizonu dzimtas dzīvnieku tips. Tas ir pēdējais mežonīgo buļļu pārstāvis Eiropā. Tas ir ierakstīts IUCN, Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas un citu valstu Sarkanajās grāmatās.

Šobrīd zvēraudzētavās notiek populācijas atjaunošanas darbi. Pieaugušos dzīvniekus izlaiž mežā. Sumbri, kuri izauguši nebrīvē, nebaidās no cilvēka, taču var uzbrukt. Tādēļ Dabas aizsardzības speciālisti rekomendē saglabāt 30 metru drošu attālumu, kā arī nebarot dzīvnieku un izvairīties no tiešas kontaktēšanas ar to.

Ziņu lente
0