Latvija ir sapratusi, ka Krievija pilda solījumus samazināt tranzītu

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas Brīvosta
Rīgas Brīvosta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas naftas produktu tranzīts cauri Latvijas ostām joprojām samazinās. "Baltijas asociācija – transports un loģistika" (BATL) piedāvā valdībai gatavu rīcības plānu.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Rīgas ostas kravu apgrozījums šī gada astoņu mēnešu laikā ir samazinājies par 4,8% salīdzinājumā ar šo periodu 2016. gadā. Lielākais kritums vērojams naftas produktu segmentā, LTV pārraides "Rīta panorāma" ēterā LTV pastāstīja Rigas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

"Tagad mēs saprotam, ka Krievija patiešām pilda savus solījumus un sūta naftas produktus uz savām ostām," — teica Ameriks.

Tiesa, kravu apgrozījuma samazināšanās nav tik būtiska, kā tika prognozēts, atzīmēja Rīgas Brīvostas priekšsēdētājs.

Lokomotīve ar kravas vagoniem uz dzelzceļa sliedēm - Sputnik Latvija
Lietuva ierosinājusi Turcijai pievienoties vilciena "Vikings" projektam

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostas ir zaudējušas vērā ņemamu kravu apjomu, ņemot vērā Krievijas nodomu attīstīt savu infrastruktūru Baltijā, kā arī palielināt Ļeņingradas apgabala dzelzceļa caurlaides spēju. 2016. gadā Krievijas kravu pārkraušanas kopējais apjoms Baltijas valstu ostās sastādīja 42,5 milj. tonnu. Līdz 2020. gadam Latvija, Lietuva un Igaunija varētu zaudēt vēl 60% kravu no Krievijas.

Uzņēmuma "Rosmorrečflot" vadītāja vietniece Nadežda Žihareva uzsvēra, ka Krievijas ziemeļrietumu ostu kravu apgrozījums līdz 2020. gadā pieaugs par 60 miljoniem tonnu gadā, no tiem aptuveni 40 milj. tonnu veido beramkravas. Papildu kravas plānots piesaistīt, piemēram, pārorientējot Krievijas ārējās kravas no kaimiņvalstu ostām — vairāk nekā 25 miljonus tonnu gadā.

Turklāt plānots ne tikai attīstīt ostu infrastruktūru, bet arī palielināt Ļeņingradas apgabala dzelzceļa caurlaides spēju par 20 miljoniem tonnu gadā.

Dzelzceļa stacija - Sputnik Latvija
Tikai Lietuvai izdevies palielināt dzelzceļa pārvadājumu apjomu

Jāpiebilst, ka Baltijas valstis riskē zaudēt arī Baltkrievijas naftas produktu tranzītu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 16. augustā sapulcē, kas bija veltīta Krievijas ziemeļrietumu transporta infrastruktūras attīstības jautājumiem, norādīja, ka naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām nepieciešams saistīt ar gatavo naftas produktu transportēšanu cauri Krievijai.

Septembra vidū Krievijas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka sākts darbs pie Baltkrievijas naftas produktu eksportētāju piesaistes Krievijas ostām. Cita starpā tiek piedāvāta ostu pakalpojumu un Krievijas dzelzceļa tarifu samazināšana kravu pārvadājumiem.

Latvijas valdībai tiks piedāvāts gatavs plāns

Transporta nozares pārstāvji ir gatavi iesniegt valdībai rīcības plānu, lai risinātu problēmas Latvijas tranzīta nozarē, informē Mixnews.lv.

"Baltijas asociācija — transports un loģistika" (BATL) uzskata, ka situācijā, ja netiks pieņemti svarīgi lēmumi, domājams, tuvākajā laikā nāksies pārvērtēt budžeta ienākumu prognozes un padomāt par jaunām sociālā atbalsta programmām šajā jomā strādājošajiem.

Plāns paredz starpministriju darba grupas izveidi, tranzīta stratēģijas izstrādāšanu pieciem gadiem, Latvijas ostu attīstības programmas aktualizēšanu, kā arī rīcības plānu dzelzceļam.

Ziņu lente
0