Eiropā strauji aug bezpajumtnieku skaits

© Pixabay / christoph-muellerBezpajumtnieks
Bezpajumtnieks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas politikai nepieciešamas pārmaiņas, lai stiprinātu cilvēktiesības, uzskata Barselonas civilo tiesību departamenta vadītāja Laija Ortisa.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Eiropas nacionālo organizāciju darbam ar bezpajumtniekiem federācija (FEANTSA) ziņojumā norādīts, ka situācijas pasliktināšanās darba tirgū un grūtības mājokļa meklējumos novedušas pie bezpajumtnieku skaita pieauguma visās lielākajās pilsētās Eiropā, raksta Spānijas avīze El Mundo.

XII Starptautiskajā kongresā bezpajumtnieku jautājumos, kas aizritēja Barselonā, federācija analizēja situācijas pasliktināšanos bezpajumtnieku jautājumā visās lielākajās pilsētās kontinentā. Kongresu atklāja Barselonas civilo tiesību departamenta vadītāja Laija Ortisa.

Imigranti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nav darba – nav Lielbritānijas

Savā uzrunā viņa uzsvēra, ka cilvēktiesību aizsardzības pastiprināšana prasa pārmaiņas Eiropas politikā. Kongress notiek ar Barselonas universitātes Sociālās norobežošanās un kontroles pētījumu grupas (GRIEGOS) atbalstu.

Šogad kongresā pulcējās liels skaits dalībnieku. Tā mērķis ir pētīt izmaiņas, kas notikušas kopš 2008. gada bezpajumtnieku sociālajā profilā, un padziļināt pētījumus problēmas iespējamo risinājumu atrašanai.

Kongresa atklāšanā Ortisa pavēstīja, ka cīņa ar klaiņošanu ir visu pašvaldību prioritāte un pievērsa klātesošo uzmanību tam, cik nozīmīgs ir visu sociālo iestāžu darbs ar mērķi atrast ilgtermiņa risinājumus. Pēc viņas vārdiem, patlaban ļoti nepieciešams ietekmēt Eiropas iestādes, kam jāatzīst prioritāšu nomaiņas nepieciešamība un jācīnās ar bezpajumtnieku skaita pieaugumu.

Bezpajumtnieku atbalsta tīkla (XAPSLL) aprēķini, kas tika veikti šī gada maijā, liecina, ka Barselonā mājokļa nav aptuveni 3000 cilvēku. No viņiem 1026 cilvēki ir spiesti nakšņot uz ielas, un šis rādītājs ir par 56% lielāks nekā 2008. gadā.

Eksperti atzīmē, ka līdzīgas tendences ir vērojamas arī citās valstīs, piemēram, Austrijā, Beļģijā, Francijā, Vācijā, Īrijā, Zviedrijā un Lielbritānijā.

Ziņu lente
0