Baismīgi: labākās šausmu filmas kino vēsturē

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasKinolente. Foto no arhīva
Kinolente. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi kinokritiķi un kinematogrāfijai veltīti portāli regulāri publicē labāko šausmu filmu reitingus. Sputnik Baltkrievija nolēma apkopot piecas interesantākās un baismīgākās "šausmenes".

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Šausmu žanrs skatītāju vidū joprojām ir populārs — daudzi noskatās tamlīdzīgas filmas cerībā iegūt savu adrenalīna porciju un spilgtas emocijas. Taču labas šausmu filmas nav tikai banālu ainu komplekss, bet arī cilvēka psiholoģijas dziļš pētījums.

Daudzi izdevumi, kritiķi un kinoportāli regulāri publicē labāko šausmu filmu reitingus: "Kinopoisk", IMDb, Best Horror Movies un citi. Sputnik Baltkrievija izskatīja interesantāko šausmeņu sarakstus un izvēlējās piecas interesantākās un pasaulē iecienītākās kinolentes.

"Svešais" (Alien)

Divus gadus pēc savas triumfālās debijas ar filmu "Duelanti" režisors Ridlijs Skots ķērās pie šausmu filmām un uzņema leģendāro lenti "Svešais". Sākumā kritiķi filmu uzņēma vēsi, taču vēlāk atzina, ka to var pelnīti nosaukt par vienu no labākajām 70. gadu filmām.

Pats "Svešais" 1979. gadā lika pamatus fantastisko šausmu filmu žanram un ievesmoja atdarinātājus. 1986. gadā Džordžs Kamerons uzņema sikvelu, vēlāk parādījās vēl milzums "Svešo" — ne tik veiksmīgi un biedējoši kā pirmais.

"Psiho" (Psycho)

Alfrēda Hičkoka leģendārajā filmā nav nekā fantastiska, tās pamatā ir cilvēka psiholoģija un ārprāts. Pasaules kinematogrāfa zelta fondā iekļauta aina ar galveno varoni dušā un "Psiho" centrālā personāža nomaiņu.

Sirdi stindzinošā "Psiho" tiek uzskatīta ne tikai par vienu no labākajiem detektīvtrilleriem pasaulē, tā ir pētījumu avots daudziem mākslas zinātniekiem un dramaturgiem. Par "Psiho" radīšanu uzņemta pat mākslas filma. Patiešām, Hičkoku iemīļojuši skatītāji visā pasaulē.

"Mirdzums" (The Shining)

"Šausmu karaļa" Stīvena Kinga romāna ekranizāciju 1980. gadā uzņēma kinoklasiķis Stenlijs Kubriks. Galveno lomu tēloja Džeks Nikolsons.

Sākotnēji "Mirdzums" tika kritizēts, taču tagad ir skaidrs, ka tas kļuvis par kino etalonu — ainas ar dvīņumāsām un asins plūdiem citētas desmitos filmu.

Mūsdienās "Mirdzuma" mistiskais elements izskatās kā briesmīga pasaka, taču Kubrika radītā spriedze vēl joprojām piesaista skatītājus.

"Helovīns" (Halloween)

Filma "Helovīns", kas stāsta par glābšanos no slepkavas un psihopāta, iznāca 1978. gadā un pelnīti iekļauta visu laiku labāko šausmu filmu reitingos. Tā ir režisora Džona Kārpentera "vizītkarte", lai arī vēlāk viņš uzņēma vairākas šausmu filmas.

Tāpat kā citas filmas mūsu reitingā, arī "Helovīnu" vairākkārt centās uzņemt atkārtoti, taču sikveli ir blāvi un kritiķu atzinību neizpelnījās, lai arī kases ieņēmumi bija iespaidīgi.

"Dzīvo miroņu nakts" (Night of the Living Dead)

Oriģinālā "Dzīvo miroņu nakts" tika uzņemta 1968. gadā un iedvesmoja daudzus mūsdienu režisorus. Kinolentes autors Džordžs A. Romero visu mūžu — līdz šī gada vasarai uzņēma arī tās rimeikus un sikvelus.

Daudziem "Dzīvo miroņu nakts" ir šausmu filmu etalons — tajā ir gan zombiji, gan briesmas. Pat pusgadsimtu vēlāk filma joprojām biedē skatītājus, un tas ir lielisks filmas augstā līmeņa apliecinājums. 

Ziņu lente
0