NATO aktivizējusi izlūkošanu virs Baltijas mācību "Rietumi" laikā

© Wikipedia / USAFASV GKS lidmašīna RC-135U
ASV GKS lidmašīna RC-135U - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianses lidaparāti veic radioelektronisko izlūkošanu Krievijas robežu tuvumā.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. NATO izlūkošanas pasākumi Baltijas jūras gaisa telpā ir krasi paplašinājušies, informē telekanāls "360".

Vismaz sešas ASV, Vācijas, Francijas un Dānijas izlūklidmašīnas pacēlušās gaisā Krievijas un Baltkrievijas valsts robežu tuvumā. 15. septembrī ASV izlūklidmašīna RC-135W devās uz Kaļiņingradas apgabala rajonu no Mildenholas bāzes Lielbritānijā. Vairākas stundas lidaparāts veica radioelektronisko izlūkošanu Krievijas robežu tuvumā.

Lietuvas Zokņu aviobāze amerikāņu F -15 uzsāk patrulēšanas misiju - Sputnik Latvija
ASV veiks patrulēšanas misiju Baltijas debesīs mācības "Rietumi 2017"sagaidot

Tajā pašā rajonā kursēja ASV patruļas pretzemūdeņu lidmašīna P-8A Poseidon ar bort numuru 168762, kas pacēlās gaisā no Šauļu aviobāzes Lietuvā. Vienlaikus virs Baltijas jūras strādāja patruļas pretzemūdeņu lidmašīna P-3C Orion un dāņu izlūklidmašīna CL60.

Virs Polijas teritorijas pie Krievijas un Baltkrievijas robežām tika fiksēta Francijas GKS tālās radiolokācijas lidmašīna AWACS. Virs Baltijas dienvidu daļas izlūkošanu veica zviedru lidmašīna Gulfstream 4 ar numuru 102002 un izsaukuma kodu SVF622.

Pagājušajā nedēļā Rīgas lidostā piezemējās NATO izlūklidmašīna ar elektronisko izlūkošanas un kontroles sistēmu AWACS. Militāri politiskās žurnālistikas centra eksperts Boriss Rožins pastāstija, ka lidmašīnas ar sistēmu AWACS pastiprina tehniskās izlūkošanas līdzekļus reģionā.

Iepriekš Polijas Aizsardzības ministrija informēja, ka slēgs gaisa telpu gar austrumu robežām, ņemot vērā mācību "Rietumi" sākumu. Aizliegta civilās aviācijas lidmašīnu, izpletņlēcēju lidmašīnu un dronu parvietošanās. Ierobežojumi ir spēkā gan pie Polijas un Baltkrievijas robežas, gan arī pie valsts robežas ar Kaļiņingradas apgabalu.

No 1. septembra dežūru Baltijas valstīs NATO gaisa misijas sasktāvā uzsāka ASV GKS. Aptuveni 140 karavīri ieradās Šauļu aviobāzē. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņoja, ka mācību "Rietumi 2017" dēļ misijā tiek izmantotas septiņas lidmašīnas. 

Ziņu lente
0