Ziemeļkorejas raķete startējusi Japānas virzienā

© REUTERS/Kim Hong-JiZiņas par kārtējo ballistiskās raķetes startu KTDR tiek translētas televīzijā
Ziņas par kārtējo ballistiskās raķetes startu KTDR tiek translētas televīzijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teorētiski šāda raķete, palaista no KTDR teritorijas, var sasniegt ASV piederošo Guamas salu.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (KTDR, Ziemeļkoreja) palaidusi ballistisko raķeti Japānas virzienā. Lādiņš nokritis Klusajā okeānā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

15. septembra rītā Japānas valdība informēja, ka KTDR palaidusi ballistisko raķeti "Hvanson 12", kas pārlidojusi pāri Uzlecošās saules zemei un nokritusi divu tūkstošu kilometru attālumā no Erimo raga Hokaido salā.

Канцлер ФРГ Ангела Меркель выступает на 53-й Мюнхенской конференции по безопасности - Sputnik Latvija
Merkele atteikusies automātiski atbalstīt ASV karā pret Ziemeļkoreju

"Kopš raķetes palaišanas līdz nokrišanas brīdim pašaizsardzības spēki sekoja tās lidojumam. Tā kā nebija paredzams, ka raķetes fragmenti nokritīs un nodarīs kaitējumu mūsu valsts teritorijai, tā netika notriekta. Valdība nodrošina iedzīvotāju drošību un mieru, tika sniegta informācija pa ārkārtas apziņojas J-Alert kanāliem," — preses konferencē Tokijā pastāstīja Japānas valdības ģenerālsekretārs Jošihide Suga.

Šodien ANO Drošības Padomē notiks ASV, Japānas un Dienvidkorejas iniciētās konsultācijas par KTDR jauno raķetes startu.

Jāpiebilst, ka Seula jau ir atbildēja Phenjanai, palaižot divas ballistiskās raķetes "Honmu 2". informācija liecina, ka starts notika robežas rietumu rajonā sešas minūtes pēc Phenjanas palaistās raķetes starta. Viena no raķetēm pārvarēja 250 kilometrus un "precīzi sasniedza mērķi" Japānas jūras rajonā, otra nokrita jūrā pēc pacelšanās. Dienvidkorejas valdība paziņoja, ka KTDR darbības kļuvušas par "nopietnu izaicinājumu pasaulei un drošībai" visā pasaulē.

Finanšu universitātes Politoloģijas departamenta docents Gevorgs Mirzajans - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukraina nostādījusi pasauli uz kodolkara sliekšņa

Kārtējie raķešu izmēģinājumi nosodīti arī Vašingtonā: ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons aicināja Krieviju un Ķīnu neiecietīgi reaģēt uz Ziemeļkorejas raķešu startiem. Valsts departamenta vadītājs paskaidroja, ka ANO DP sankcijām pret KTDR ir jāiesāk atbildes soļi pret Kima Čenuna režīmu. Pie tam Tilersons vērsās pie vispasaules sabiedrības ar aicinājumu spert jaunus soļus pret Phenjanu.

Šīs nedēļas sākumā ANO DP vienbalsīgi pieņēma rezolūciju par papildu sankcijām pret KTDR, atbilstot uz valsts veikto kodolieroču sesto izmēģinājumu. Jaunie ierobežojumi paredz Ziemeļkorejas tekstila iegādes aizliegumu un gāzes kondensātu piegādes liegumu. Pie tam ANO DP ierobežojusi KTDR jēlnaftas un tās pārstrādes produktu eksportu. 

Ziņu lente
0