Eksperts: jaunajā gadā latvieši dosies pēc benzīna uz Lietuvu

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasDegvielas uzpildes stacijas iekārta
Degvielas uzpildes stacijas iekārta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Stirāņa prognozes, līdz gada beigām degvielas pārdošanas apjomi augs, jo igauņi nepārstās braukt uz Latviju pēc lētākas degvielas, savukārt no 2018. gada jau latvieši dosies pēc pieejamākas degvielas uz Lietuvu.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Automobiļu degvielas pārdošanas kāpums Latvijā pirmajā pusgadā notika pateicoties Igaunijas iedzīvotājiem, paziņoja Latvijas Radio 4 ēterā Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Stirāns.

Valsts Ieņēmumu dienests iepriekš paziņoja, ka no janvāra līdz jūnijam Latvijā pārdots par 6,84% vairāk degvielas, nekā gadu iepriekš; degvielas apjoms, kurš sešu mēnešu laikā tika realizēts mazumtirdzniecībā, palielinājies par 5,62%. pēc iestādes datiem, degvielas patēriņa dinamika saistīta ar Latvijas ekonomikas izaugsmi kopumā. Turklāt, dīzeļdegvielas patēriņš palielinājies par 10%, kamēr benzīna patēriņš par 6% nokrities.

Bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas premjers: situācija valstī ir šausmīga

Pēc Stirāņa datiem, lielu daļu degvielas Latvijā iegādājas igauņi, jo pie viņiem degvielas cenas ir ievērojami augstākas augstāka nodokļa dēļ.

"Igauņi paaugstināja akcīzes nodokli jau 2016. gadā un Latvijā uzreiz parādījās ļoti daudz igauņu klientu, it sevišķi transporta kompāniju, kuras atbrauc un uzpildās. Jā, daļēji degvielas pārdošanas apjomu kāpums saistīts ar ekonomikas izaugsmi un iekšējo pārvadājumu apjomu palielināšanos, taču galveno lomu šeit nospēlēja pircēji no Igaunijas," uzsvēra eksperts.

Pieprasījuma kāpumu dīzeļdegvielai Stirāns saistīja ar to, ka tagad tirgū vairāk ir automobiļu ar dīzeļdzinējiem.

"Ekonomikas izaugsmes nosacījumos patērētājs var atļauties biežāk mainīt mašīnas. Cilvēki pērk dīzeļdzinēja automobiļus, mašīnu daļa ar benzīna dzinējiem un gāzes iekārtām ir samazinājusies. Turklāt, daudz dīzeļdegvielas iegādājas fermeri," paskaidroja Stirāns.

Pēc viņa vārdiem, benzīna daļa kopējā pārdotās degvielas apjomā šobrīd sastāda ne vairāk kā 15%.

Degvielas uzpildes stacijas iekārta - Sputnik Latvija
Saeima atbalstījusi degvielas, alkohola un cigarešu akcīzes pieaugumu

Litrs 95. benzīna šobrīd maksā no 1,15 līdz 1,18 eiro, litrs dīzeļa maksā apmēram eiro. No jaunā gada sakarā ar PVN un akcīzes palielināšanos litrs degvielas kļūs dārgāks ne mazāk kā par 5 centiem, uzskata Stirāns, un drīzumā paši latvieši dosies pēc degvielas pie kaimiņiem, uz Lietuvu.

"Tā kā Lietuva pagaidām negrasās celt degvielas akcīzes nodokli, sākot ar jauno gadu Latvijas iedzīvotāji pēc degvielas brauks uz Lietuvu, kā šobrīd igauņi brauc uz Latviju," paziņoja eksperts.

Nodokļu reformas ietvaros 2018. gadā akcīzes nodoklis svinu nesaturošajam benzīnam tiek paaugstināts par 7,8%, no 436 līdz 470 eiro par 1 tūkstoti litru; svinu saturošam benzīnam par 24%, no 455,3 līdz 564 eiro par 1 tūkstoti litru. Dīzeļdegvielas akcīze no 2018. gada palielināsies par 11%, no 341 līdz 378 eiro par 1 tūkstoti litru; sašķīdinātajai naftas gāzei par 12%, no 206 līdz 231 eiro par 1 tūkstoti litru.    

Ziņu lente
0