"Jūrmalgeitas" varonis: Germans Milušs atkal pazudis

© Sputnik / collage/Andrey SteninПокупка голосов
Покупка голосов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā notiesātais par kukuļdošanu Jūrmalas mēra vēlēšanās uzņēmējs Germans Milušs tā vietā, lai stātos Kipras tiesas priekšā, devies ar jahtu uz Krimu.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Latvijā notiesātais par kukuļdošanu 2005. gadā Jūrmalas domes vēlēšanās uzņēmējs Germans Milušs neieradās kārtējā tiesas sēdē Kiprā, kur tika plānots izskatīt jautājumu par viņa izdošanu Latvijai, vēsta tvnet.lv ar atsauci uz prokuratūras pārstāvi Unu Reķi.

Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vējonis par skandālu ar Jūrmalas mēru: viņam vajadzētu atkāpties no amata

2007. gadā Zemgales priekšpilsētas tiesa atzina 54 gadus veco Milušu, bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un deputāta kandidātu Gvido Hariju Volburgu par vainīgiem kukuļdošanā 20 tūkstošu eiro apmērā deputātam Ilmāram Ančānam, lai viņš vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki, nevis par viņa konkurenti Inesi Aizstrauti. Šis skandāls pat ieguva neoficiālu nosaukumu "Jūrmalgeita".

Milušam piesprieda 5 gadu cietumsodu ar īpašuma konfiskāciju, taču viņš neieradās uz sprieduma pasludināšanu, un 2007. gada 23. aprīlī viņš tika izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Savukārt 2017. gada 3. augustā biznesmenis tika aizturēts Kipras lidostā, kur viņš atlidoja no Maskavas.

Pases pārbaudes laikā lidostas muitas darbinieki noskaidroja, ka Milušu meklē Interpols pēc Latvijas pieprasījuma, un apcietināja viņu, kamēr Kipras izmeklēšanas iestādes izpētīja dokumentus, kuri apstiprināja Latvijas tiesas spriedumu.

Cilvēki Jūrmalas ielās - Sputnik Latvija
Vladimirs Pozners: cilvēki nemēdz apmesties uz dzīvi Jūrmalā

Augusta beigās notika pirmā Kipras tiesas sēde par uzņēmēja izdošanu Latvijai, taču nekāds lēmums netika pieņemts. Toreiz tiesnešiem radās aizdomas par cilvēktiesību neievērošanu Miluša tiesas procesā Latvijas pirmās instances tiesā, kā arī tālākajā lietas izskatīšanā jau aizdomās turamā neklātienē. Turklāt, tiesa norādīja, ka aizstāvības pusei nebija iespējas iepazīties ar lietas materiāliem, kaut arī šādas tiesības ir paredzētas likumā.

Sakarā ar to Kipras tiesas iestādes pieprasīja Latvijai vairākus dokumentus Miluša lietā, kā arī atbildes uz dažiem jautājumiem, ko arī sniedza Latvijas prokuratūra pilnā apjomā. Taču uz kārtējo savas lietas izskatīšanu Kipras tiesā, kura tika ieplānota 5. septembrī, Milušs neieradās.

Biznesmeņa advokāte Latvijā Jeļena Kvjatkovska no komentāriem atsakās, paziņojot, ka Kiprā viņas klienta intereses pārstāv cits advokāts un ar visiem jautājumiem ir jāvēršas pie viņa. LETA aģentūras žurnālisti vairākkārt mēģinājuši sazināties ar Kipras tiesībsargu, taču viņš pilnībā ignorē, gan zvanus, gan ziņojumus e-pastā.

Krievu hokejists un Krievijas Valsts Domes deputāts Vladislavs Tretjaks - Sputnik Latvija
Vladislavs Tretjaks Jūrmalai neko nav parādā

Zināms, ka Milušam ir Krievijas pilsonība, tādēļ viņam bijz iespēja doties uz Krieviju.

Pēc kompromat.lv portāla datiem, biznesmenis atstāja Kipru ar savu personīgo jahtu un šobrīd jau atrodas Maskavā. Tāpat tiek ziņots, ka bēgšana no salas Milušam izmaksājusi 250 tūkstošus eiro. Par šo naudu viņš nopirka atbrīvojumu pret ķīlu, advokāta pakalpojumus un apmaksāja ceļojumu ar jahtu no Kipras. Turklāt, ir liecības, ka turpināt savu atvaļinājumu viņš plāno Krimā.

Saskaņā ar Krievijas Konstitūcijas 61. pantu, Krievijas Federācijas pilsonis nevar tikt izsūtīts ārpus valsts robežām. Turklāt, Krievija parakstīja 1957. gada Eiropas Konvenciju par izdošanu ar piebildēm, kas aizliedz Krievijas pilsoņu izdošanu.

Ziņu lente
0