Ērģelniece no Krievijas: tā ir liela laime – dzīvot Latvijā

© Foto : Facebook / Зеленая лампаОрганистка Елена Привалова-Эпштейн
Органистка Елена Привалова-Эпштейн - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Orenburgā dzimusī Jeļena Privalova-Epšteina piepildīja savu jaunības sapni, pārvācoties uz Rīgu.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Rīgas Svētā Pāvela baznīcas galvenā ērģelniece Jeļena Privalova-Epšteina atzinās intervijā Orenburgas portālam, ka ir laimīga dzīvot Latvijā – valstī ar lielu ērģeļu skaitu.

Dzimusi Orenburgā, viņa ieradās dzimtajā pilsētā, lai uzstātos ar koncertiem. Urāla pilsētā Jeļena pabeidza mūzikas skolas klavieru klasi, iestājās koledžā. Ērģeles viņa sāka spēlēt jau Maskavas konservatorijā. Pēc Jeļenas vārdiem, vēlme dzīvot Eiropā parādījās viņai vairāk kā pirms 10 gadiem.

"Un, kā saka, sapņi piepildās, pirms 5 gadiem es satiku savu vīru, viņš izrādījās rīdzinieks. Mēs iepazināmies Maskavā, nodzīvojām tur 2 gadus, tad pārvācāmies uz Rīgu. Kā izrādījās, tā ir gluži mana pilsēta!" — saka Jeļena. Izpildītāja padalījās ar savu sajūsmu par ērģeļu daudzumu valstī. "Iedomājieties, Latvijā ir 300 ērģeļu, tik daudz nav pat visā lielajā Krievijā. Rīgā ir 30 ērģeles.

Tā ir liela laime – dzīvot valstī, kur tu vari spēlēt uz šādiem instrumentiem," — apgalvo Jeļena. Ērģelēm Svētā Pāvela baznīcā, kur spēlē Jeļena, jau ir simts gadu. Ērģelniece pastāstīja, ka Latvijas Ugālē ir 1700. gada instruments.

Jevgēņija Ļisicina - Sputnik Latvija
Latvijas ērģelniecei liegta iebraukšana Ukrainā mīlestības pret Krieviju dēļ

"Tolaik Baham bija vien 15 gadu. Tas ir tik baroka laikmetīgs instruments: ar eņģeļiem, arfistiem, viss noklāts ar zeltu, kandelabriem. Īstens arhitektūras mākslas darbs… Kad tu sēdies, lai spēlētu ērģeles, ko spēlēja Bahs, zūd elpa, un tu saproti, cik dižs cilvēks spēlēja uz šī instrumenta," — stāsta mūziķe. Pēc viņas vārdiem, lai spēlētu ērģeles, nav jāpielieto īpašs spēks.

"Ir, protams, arī sarežģīti instrumenti, piemēram, Doma baznīcā, Rīgā, tur patiešām jāpielieto fizisks spēks. Taču kopumā, šobrīd ērģeles tiek pilnveidotas, ir arī elektroniskas," — paskaidroja Privalova-Epšteina.

Iepriekš ērģelniece atzinās, ka izjūt grūtības pēc sarunāšanās ar skatītājiem krievu valodā. Ievadvārdā pirms uzstāšanās Jeļena stāstīja par mūziku, komponistiem, skaņdarbiem. Neskatoties uz to, ka tas bija saskaņots ar mācītāju un latviešu biedrību, par Jeļenu sāka sūdzēties Valsts valodas centrā. "Rakstīja mums vēstules, izsauca, mācītājs divas reizes gājis uz Valsts valodas centru," toreiz stāstīja Jeļena, atzīstoties, ka šo sūdzību dēļ labdarības koncertos dažkārt viņai bija ļoti "bēdīgi".

Vēlāk jautājums tika nokārtots, atzīmēja ērģeļu spēlētāja.

Ziņu lente
0