Makrons aicinājis reformēt ES un izveidot eirozonas parlamentu

© REUTERS / Pascal RossignolFrancijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savu redzējumu par demokrātiju un ES nākotni Makrons paudē runā, ar kuru uzstājās Pnīkā –pasaules demokrātijas dzimšanas vietā, kur notikušas pirmās Atēnu iedzīvotāju sapulces.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons ierosināja reformēt ES un uzsvēra, ka 2018. gadā eiropieši varēs apspriest gaidāmās pārmaiņas. Vizītes laikā Atēnās, demokrātijas dzimtenē, viņš piedāvāja, piemēram, izveidot eirozonas parlamentu un ievēlēt tā pārstāvjus no vienotā Eiropas saraksta, vēsta RIA Novosti.

Savu runu Makrons sāka grieķiski.

Здание Европарламента в Страсбурге - Sputnik Latvija
Politika
Eirozona vairs nefunkcionē, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts

"Šeit pirms 2500 gadiem grieķi izgudroja demokrātiju. Tas ir liels gods — runāt šeit, — teica Makrons grieķiski, izraisot klausītāju aplausus, un pēc tam pārgāja uz franču valodu.

"Es piedāvāju Eiropas nākotnes ceļu karti. Es piedāvāju jaunu metodi, kad jaunā Eiropa netiks apspriesta tikai aiz slēgtām durvīm. Mums jānosprauž jauni mērķi 2018. gadā visās valstīs, un tautas apspriedīs, kādu Eiropu viņi vēlas. Sešus mēnešus notiks iedzīvotāju sapulces, un perspektīvā tiks izveidoti Eiropas vēlēšanu saraksti, gan parlamentā, gan eirozonā", — teica Makrons, norādot uz Eiropas neveiksmēm.

Pēc viņa teiktā, ir jāatrisina dilemma, kurā no vienas puses ir jautājums, vai cilvēki teiks "jā" vai "nē" populistiskā referendumā, bet no otras puses — bailes no referendumiem.

Makrons paziņojis, ka jāpārtrauc pilsoņu karš Eiropā, un jāatrod tas, kas gadsimtiem apvieno cilvēkus un Eiropas kultūru.

Pēc viņa teiktā, Grieķijas krīze ir visas Eiropas neveiksme.

"Mums jāatrod spēki, lai atstartētu Eiropu. Cilvēkiem nepieciešama Eiropa, mums ir jāatrod spēki Eiropas atjaunošanai," — teica Makrons.

Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Latvija kļuvusi par ES līderi valsts parāda pieauguma ziņā

"Ja mēs turpināsim būt akli, mēs kļūsim par paaudzi, kas uzņemsies atbildību par Eiropas nāvi, un mums jāsāk ar spēcīgu paškritiku," — viņš atzīmēja.

Makrons paziņojis, ka kļūstot par jauno Eiropu, var cīnīties pret starptautisko terorismu un atbalstīt Eiropas suverenitāti, taču būs no jauna jānosaka nacionālās suverenitātes koncepcija.

"Mēs, eiropieši, esam Babilonas pilsoņi, ar daudzām valodām un dažādām kultūrām. Demokrātija, suverenitāte, kultūra ir trīs lietas, ko mēs varam piedāvāt jauniešiem," — teica Francijas prezidents, un aicināja nebaidīties no pārmaiņām, atgādinot par vienotās Eiropas dibinātājiem.

"Francijas izvēle ir pārrunāt šo redzējumu un vēlmi veidot spēcīgāku Eiropu," — teica Makrons.    

Ziņu lente
0