Katalonijas valdības vadītājs parakstījis dekrētu par referendumu

© REUTERS/Juan MedinaKatalonijas karogs
Katalonijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc autonomā apgabala valdības domām, likumam par referendumu būs "augstāks juridiskais spēks" nekā citiem likumiem un normatīvajiem aktiem, kas varētu būt pretrunā ar to.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Katalonijas valdības priekšsēdētājs Karless Pučdemons un Katalonijas valdības (Generalitat de Catalunya) locekļi trešdien parakstīja dekrētu par referendumu 1. oktobrī par autonomā apgabala neatkarību no Spānijas, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš trešdien Pučdemons parakstīja otru dokumentu — likumu par referendumu, ko atbalstījis Katalonijas parlaments. Šo likumu tiesā apstrīdēs premjers Mariano Rahojs, viņš jau pieprasījis attiecīgu Valsts padomes atzinumu.

​Likums par referendumu tika pieņemts ar divu partiju deputātu balsīm, kurām pašlaik ir absolūts vairākums Katalonijas parlamentā (72 deputāti no 135), — "Kopā par jā" un "Nacionālās vienotības kandidatūras". Vienpadsmit deputāti atturējās. Kopumā balsojumā piedalījās 83 deputāti.

​Deputāti no Tautas partijas, Katalonijas Sociālistu partijas un centra partijas un "Pilsoņi" pameta sēžu zāli pirms balsojuma. Viņi nolēmuši vērsties Konstitucionālajā tiesā, pārsūdzēt likuma pieņemšanu un paziņot par viņu tiesību pārkāpumu.

Katalonijas opozīcijas partijas līdere, partijas "Pilsoņi" deputāte Inese Arimada paziņojusi, ka ierosinās parlamentā balsojumu par neuzticību Pučdemonam.

​Trešdienas vakarā pie tipogrāfijas Konstanti (Tarragona province), kur Katalonijas valdība plāno drukāt 1. oktobra vēlēšanu zīmes, parādījās Civilās gvardes vienības, kuri seko līdzi situācijai, taču uzņēmumā neienāk, vēsta Spānijas mediji. Civilās gvardes darbinieki pārmeklē automašīnas, kas izbrauc no tipogrāfijas teritorijas.

Jautājums, ko Katalonijas valdība plāno uzdod referendumā 1. oktobrī, ir tāds: "Vai jūs vēlaties, lai Katalonija kļūstu par neatkarīgu republiku?".

​Pēc autonomā apgabala valdības domām, likumam par referendumu būs "augstāks juridiskais spēks" nekā citiem likumiem un normatīvajiem aktiem, kas varētu būt pretrunā ar to.

Tajā, piemēram, ir minēts, ka referenduma rezultāti tiks īstenoti 48 stundas pēc tās paziņošanas. Dokuments tai skaitā neparedz vēlētāju kvorumu, lai balsošana būtu pasludināta par notikušo.

Ziņu lente
0