Igaunija finansēs savu dzelzceļu uz Rail Baltica rēķina

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasDzelzceļa ritošais sastāvs. Foto no arhīva
Dzelzceļa ritošais sastāvs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Ekonomikas ministrija informējusi par papildu finansējuma nepieciešamību dzelzceļu vajadzībām. Problēmu ierosināts risināt uz Rail Baltica rēķina.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrija ierosinājusi piešķirt astoņus miljonus eiro kompānijas Eesti Raudtee atbalstam, kura atbild par dzelzceļa infrastruktūras celtniecību, pārvaldi un apkalpošanu, vēsta Sputnik Igaunija.

Saskaņā ar ESM rīcībā esošajiem datiem, infrastruktūras budžetam nepieciešams atbalsts.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Franču kompānija uzvarēja Rail Baltica projekta izstrādāšanas konkursā

Pie tam ministrija iesaka piešķirt 5 miljonus eiro, ņemot vērā projekta Rail Baltica īstenošanas termiņu atlikšanu, bet vēl 3 miljonus eiro piešķirt uz ceļu apkalpošanas izdevumu samazināšanas rēķina.

Ministrijas dzelzceļa dienesta vadītājs Indreks Lainevers paziņoja, ka Igaunijā spēkā esošais likums par dzelzceļiem un ES direktīva uzliek valstij saistības garantēt par publiskajiem dzelzceļiem atbildīgās personas budžeta bilanci, lai saglabātu pakalpojumu kvalitāti.

Rail Baltica — dzelzceļa projekts, kas paredz savienot Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni ar Eiropas standarta sliežu ceļu, uzlabojot satiksmi starp Centrālo un Austrumeiropu.

Pasažieru vilcieni varēs pārvietoties 240 km/h ātrumā, kravas vilcieni — līdz 120 km/h. Projekta kopējās izmaksas sastāda 5 miljardus eiro.

Janvārī Latvijas, Igaunijas un Lietuvas premjerministri parakstīja vienošanos par Rail Baltica būvdarbiem.

Jūnijā Eiropas Komisija piedāvāja piešķirt dzelzceļa maģistrāles Rail Balticа celtniecības projektam tikai trešdaļu pieprasītās summas — 110,5 miljonus eiro pieprasīto 313,3 miljonu vietā, no tiem 98,4 milj. eiro bija paredzēti Lietuvai, gandrīz 7 miljoni eiro — Latvijai, 5,2 miljoni — Igaunijai.

Igaunijas Dzelzceļnieku arodbiedrības priekšsēdētājs Oļegs Čubarovs iepriekš pavēstīja, ka Rail Baltica līdzīga trase Igaunijā jau ir, un būtu daudz lētāk to savest kārtībā nekā sākt jaunas maģistrāles būvdarbus.

Ziņu lente
0