Kas nokritis, nav saplīsis: BelAES reaktora korpuss tiks izmantots Baltijas AES

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas AES celtniecība Astravjecā. Foto no arhīva
Baltkrievijas AES celtniecība Astravjecā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reaktora korpuss, no kura atteicās Baltkrievija, nav cietis un ir piemērots ekspluatācijai.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Reaktora korpuss, no kura atteicās Baltkrievija, tiks nodots Baltijas AES, vēsta BELNOVOSTI.

Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Politika
Baltkrievijas AES apmeklēs vēl viena IAEA misija

Koncerns "Rosenergoatom" plāno iegādāties kompānijā "Atomstroieksport" iekārtas, kas tika izgatavotas Baltkrievijas AES 1. energobloka vajadzībām. Tās tiks izmantotas Baltijas AES būvdarbiem Kaļiņingradas apgabalā.

Minēto iekārtu starpā iekļauts arī 1. reaktora korpuss, ko Baltkrievija atteicās pieņemt sakarā ar skandālu, kas izcēlās šī korpusa krišanas rezultātā.

Iepriekš mediji informēja, ka Baltkrievijas AES noticis incidents, kura rezultātā kodolreaktora korpuss esot guvis bojājumus. "Rosatom" noliedza šo informāciju, norādot, ka korpusa pārvietošanas laikā tas apakšuzņēmēja vainas dēļ patiešām neplānoti saskāries ar zemi, taču nav cietis un tā tehniskā ekspluatācija ir pieļaujama. To apstiprināja arī kontroles mērījumi, kuru starpā tika veikta metāla ultraskaņas kontrole.

BelAES celtniecība

Baltkrievijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kam vajadzīga Baltkrievijas AES demonizācija?

Atgādināsim, ka BelAES tiek celta ar Krievijas līdzdalību netālu no Astravjecas pilsētas Baltkrievijā — 50 kilometru attālumā no Viļņas. Staciju veidos divi energobloki, kuru kopējā jauda sasniedz 2400 MW. Pirmā bloka ekspluatācijas sākums paredzēts 2019. gadā, bet otrs bloks darbu sāks 2020. gadā.

Lietuva izsaka pretenzijas par BelAES jau kopš brīža, kad Minskā tika pieņemts lēmums par tās celtniecību, norādot, ka stacija it kā nebūšot pietiekami droša. Viļņa ierosinājusi noteikt BelAES ražotās elektroenerģijas iegādes liegumu ES. Baltkrievija informē, ka AES būs atbilstoša augstākajiem drošības standartiem.

Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrija sāka gatavoties BelAES drošības nodrošināšanai gandrīz tūlīt pēc tam, kad tika pieņemts lēmums par stacijas celtniecību. 2010. gadā Smoļenskas AES notika pirmās mācības sadarbībā ar speciālistiem no Krievijas. Šī gada rudenī Baltkrievijas ĀSM organizēs kārtējās mācības kopā ar kolēģiem no Krievijas.

Ziņu lente
0