Viesuļvētra "Irma" būs spēcīgāka par Teksasas "Hārviju"

© REUTERS / NOAAViesuļvētra "Irma"
Viesuļvētra Irma - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējās desmitgades spēcīgākā Atlantijas okeāna viesuļvētra "Irma" apdraud ASV, Kubu un Karību baseina salas; varas iestādes izsludināja maksimālo bīstamības līmeni.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps izsludināja  ārkārtas stāvokli Floridas štatā un aizjūras amerikāņu teritorijās Puertoriko un Virdžīnu salās sakarā ar viesuļvētras "Irma" tuvošanos, vēsta Baltā nama preses dienests.

Viesuļvētra "Irma" jau ir sasniegusi piekto, maksimālo kategoriju, to sauc par visspēcīgāko viesuļvētru Atlantijā vismaz pēdējās desmitgades laikā. Tā ir spēcīgāka par viesuļvētru "Hārvijs", kura augusta beigās plosījās Teksasas piekrastē un izraisīja katastrofiskus plūdus.

​(Floridas iedzīvotāji veic dzeramūdens uzkrājumus).

"Federālajai Ārkārtas situāciju aģentūrai ir pilnvaras noteikts, piesaistīt un sniegt pēc saviem uzskatiem aprīkojumu un resursus, kuri ir nepieciešami ārkārtas situācijas seku mazināšanai. Būvniecības atkritumu izvešana un ārkārtas drošības pasākumi, tostarp, tiešā palīdzība no federālā centra, tiks nodrošināta par 75% no federālā finansējuma līdzekļiem," teikts preses dienesta paziņojumā.

ASV Nacionālais viesuļvētru brīdināšanas centrs ziņo, ka draudi pastāv Antigvā un Barbudā, Sentkitsa un Nevisā, britu salās Angilja un Montserrata, Nīderlandei piederošajās Sabas un Sv. Eustatija salām, Francijas un Nīderlandes sadalītajai Sv. Martena salai un aizjūras Francijas teritorijai Senbartelmī.

​Viesuļvētra varētu skart arī Britu Virdžīnu salas un Kubu.

Senbertelmī un Sv. Martena salā viesuļvētras "Irma" tuvošanās dēļ izsludināta "violetais" — maksimālais — bīstamības līmenis.

"Irma" ir ārkārtīgi bīstama viesuļvētra ar vēja ātrumu, kurš sasniedz 280 kilometrus stundā un brāzmām līdz gandrīz 300 kilometriem stundā," ziņo franču meteoroloģijas dienests.

Dominikānas Republikas varas iestādes izsludināja "sarkano", maksimālo trauksmes līmeni astoņu valsts provinču teritorijās sakarā ar viesuļvētras tuvošanos. "Dzeltenais" trauksmes līmenis tika izsludināts vēl 14 valsts provincēs. Kā tiek gaidīts, viesuļvētrai vajadzētu sasniegt Dominikānas Republikas teritoriju ceturtdien, 7. septembrī.    

Ziņu lente
0