Meja varētu piekrist Brexit rēķina summas paaugstināšanai līdz 55,5 miljardiem eiro

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISФлаги Британии и Евросоюза
Флаги Британии и Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maijā Lielbritānijas Brexit lietu ministrs Deivids Deiviss paziņoja, ka Londona varētu izstāties no pārrunām, ja Brisele saglabās prasību par 100 miljardu eiro izmaksu.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Britu premjerministre Terēza Meja varētu piekrist gala izmaksas summai par valsts izstāšanos no ES līdz 55,5 miljardiem eiro, lai uzsāktu tirdzniecības pārrunās ar Eiropas Savienību, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi Times.

Eiropas Savienības varas iestādes uzstāj, ka Lielbritānijai ir jāizpilda iepriekš uzņemtās finanšu saistības, kamēr tā bijusi ES dalībvalsts. Pēc mediju informācijas, šī summa varētu sastādīt no 60 līdz 100 miljardiem eiro.

Iepriekš avīze Telegraph ziņoja, ka Lielbritānija gatava samaksāt līdz 40 miljardiem eiro par izstāšanos no Eiropas Savienības. Maijā Lielbritānijas Brexit lietu ministrs Deivids Deiviss paziņoja, ka Londona varētu izstāties no pārrunām, ja Brisele saglabās prasību par 100 miljardu eiro izmaksu.

"Mēs domājām, ka gala rēķins būs no 22 līdz 33 miljardiem eiro, taču tagad tas pietuvojies 55,5 miljardiem eiro," — citē avīze Mejas aprindu informācijas avotus.

Kā paziņoja izdevuma sarunbiedrs, iespējamā rēķina palielināšanās par valsts izstāšanos no ES tiek skaidrota ar to, ka pēc pēdējo vēlēšanu rezultātiem Meja zaudējusi parlamenta vairākumu, kas vedis pie Lielbritānijas pozīcijas krituma pārrunās ar Eiropas Savienību.

Skotija - Sputnik Latvija
Skotiju un Velsu neapmierina Lielbritānijas no ES izstāšanas noteikumi

Pēc izdevuma datiem šobrīd britu valdība pārdomā plānu, saskaņā ar kuru valsts trīs gadu laikā pēc Brexit izmaksās Briselei no 7,6 līdz 18,5 miljardiem eiro gadā. Gaidāms, ka izmaksas beigsies 2020. gadā, kad karalistē notiks kārtējās vispārējās vēlēšanas.

Kā raksta avīze, Meja neizpauž jauno ES izmaksu plānu, jo baidās saskarties ar eiroskeptiķu kritiku Konservatīvās partijas konferences laikā, kas notiks oktobrī. Jaunais izmaksu plāns tiks turēts noslēpumā līdz oktobrim. Meja plāno paziņot par to pēc partijas sanāksmes.

Paredzēts, kā valsts izstāšanās no savienības notiks 2019. gada 29. marta pusnaktī.

Ziņu lente
0