Lielbritānijā piedāvā miljons dolāru par šaha mīklas atrisināšanu

© Sputnik / И. Носов / Pāriet pie mediju bankasШахматы
Шахматы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc pētnieku viedokļa tas, kurš spēs uzrakstīt līdzīgu programmu, būs spējīgs adaptēt to arī citu svarīgu uzdevumu atrisināšanai.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Pētnieku grupa no Sentendrūsas universitātes Lielbritānijā piedāvā miljons dolāru tam, kurš spēs atrisināt vecu šaha mīklu, vēsta RIA Novosti.

Šahs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas finanšu ministre izvēlas šahu

Tā saucamais uzdevums par 8 karalienēm ir zināms kopš 1850. gada. Tā būtība ir, lai uz 64 rūtiņu šaha dēļa izvietotu 8 karalienes tādā veidā, lai neviena no tām neuzbruktu citai.

Šo uzdevumu var atrisināt arī cilvēks, savukārt nosacījumu sarežģīšanas gadījumā (laukuma vai figūru skaita palielināšanas gadījumā) ar mīklu tiek galā dators. Taču, kad dēļa izmērs palielinās līdz 1000 reiz 1000 rūtiņām, programma uzkaras.

Tādēļ zinātnieki piedāvāja visiem gribētājiem pamēģināt savus spēkus un izdomāt algoritmu uzdevuma atrisināšanai vai arī pierādīt, ka tāda vispār nevar būt. Pēc pētnieku viedokļa tas, kurš spēs uzrakstīt līdzīgu programmu, būs spējīgs adaptēt to arī citu svarīgu uzdevumu atrisināšanai.

Ziņu lente
0