Rīgas Zoodārzs baidās no labestīgiem apmeklētājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas Zoodārzs
Rīgas Zoodārzs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mīlēt nenozīmē barot: Rīgas Zoodārza administrācija raizējas, ka jaunā voljēra zemais nožogojums nevarēs paglābt dzīvniekus no viesu vēlmes "pabarot zirdziņu".

RĪGA, 26.augusts — Sputnik. Līdzjūtīgi apmeklētāji biedē Rīgas Zoodārza darbiniekus ar viņu gribu pašiem pabarot dzīvniekus, vēsta portāls lsm.lv.

Jaunais voljērs zoodārza Āfrikas iemītniekiem tiek būvēts tā, lai dzīvnieku dzīves nosacījumi būtu maksimāli tuvi Savannai, kurā viņi dzīvo savvaļā.

Zoodārza administrācija raizējas, ka zemais norobežojuma augstums, kurš ļaus viesiem labāk saskatīt antilopes, nespēs apturēt apmeklētājus  no dzīvnieku barošanas. Turklāt, viesi, kuri nekautrējoties bāž rokas voljēros, riskē vispār pazaudēt tās.

Zooloģiskais dārzs Romā lutina savus iemītniekus ar saldējumu - Sputnik Latvija
Video
Zooloģiskais dārzs Romā lutina savus iemītniekus ar saldējumu

Problēma ar viesiem, kuri nespēj atturēties no tā, lai pabarotu dzīvnieku, ir pastāvējusi vienmēr, pastāstīja Rīgas Zoodārza izglītošanas un informācijas nodaļas vadītājs Māris Lielkalns.

Šāda zoodārza apmeklētāju uzvedība tiešā veidā apdraud dzīvnieku dzīvību un veselību. Šeit nāk daudz cilvēku, un ja katrs cienās dzīvniekus ar čipsiem vai popkornu, tad nabaga zvēram draud nāve no pārēšanās.

Bēdīgs liktenis jau piemeklējis jaundzimušo jēriņu, kurš šī gada maijā nomira pēc tā, kad "laipnie" zoodārza viesi piebaroja viņu ar maizi. Toreiz ne uzraugu centieni, ne aizliedzošās norādes nespēja apturēt traģēdiju.

Lielkalns stāsta, ka zoodārza darbinieki mēģināja piedāvāt cilvēkiem barot dzīvniekus ar viņiem piemērotu ēdienu, taču ideja nevainagojās ar panākumiem: barības iepakojumi tika izmētāti pa visurieni, tostarp arī dzīvnieku voljēros.

Cits "zvēru" problēmas risinājums bija pamācoši un izklaidējoši dzīvnieku barošanas priekšnesumi. Zoodārza darbinieki sāka veikt speciālas barošanas "mācību stundas", rādot cilvēkiem, kā roņi ēd zivi, brieži — ziemeļbriežu sūnas, savukārt vilki — gaļu.

Šādi pamācoši priekšnesumi apmierina cilvēku ziņkārību un kliedē nebeidzamo vēlmi pabarot dzīvniekus patstāvīgi, uzskata Lielkalns. Tāpat viņš piebilda, ka cilvēkiem, lai izmainītu savus ieradumus, ir jāapzinās, ka dzīvnieki zoodārzā ir paēduši, veselīgi un apmierināti.    

Ziņu lente
0