Pētījums: 8 tūkstoši cilvēku Latvijā atrodas verdzībā

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasСбор хлопка
Сбор хлопка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienu verdzības formu vidū izplatīta cilvēku tirdzniecība, piespiedu un bērnu darbs, nolaupīšana ar piespiedu precību mērķi un iekšējo orgānu tirdzniecība.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Latvija ieņem 32. vietu pasaulē verdzībā esošo cilvēku skaita ziņā, vēsta Global Slavery Index 2016 dati, kas tika publicēti par godu vakar atzīmētajai Starptautiskajai vergu pārdošanas un verdzības aizliegšanas dienai.

Vestmidlendas policija - Sputnik Latvija
Birmingemā reida laikā pret verdzību aizturēto vidū izrādījās latvieši

Pētījums liecina, ka Latvijā 8 tūkstoši cilvēku – 0,4% iedzīvotāju – kļuvuši par verdzības upuriem. Mūsdienu verdzības formu vidū izplatīta cilvēku tirdzniecība, piespiedu un bērnu darbs, nolaupīšana ar piespiedu precību mērķi un iekšējo orgānu tirdzniecība. Arī Lietuvā un Igaunijā verdzības upuru skaits sasniedz 0,4% iedzīvotāju, jeb 11,8 tūkstošus cilvēku, un 5,3 tūkstoši cilvēku ir nebrīvē.

167 pasaules valstīs 45,8 miljoni cilvēku cieš no verdzības, un 58% mūsdienu vergu dzīvo piecās Āzijas valstīs: Indijā (18,4 milj.), Ķīnā (3,4 milj.), Pakistānā (2,1 milj.), Bangladešā (1,5 milj.) un Uzbekistānā (1,2 milj.). Sesto vietu nebrīvē esošo cilvēku skaita ziņā ieņem Ziemeļkoreja – 1,1 milj. cilvēku, jeb 4,4% iedzīvotāju (lielākā daļa visu pētīto valstu vidū), septīto – Krievija (1 milj.).

Pētījuma rezultāti liecina, ka Uzbekistānā, kas ieņem 6. vietu pasaulē kokvilnas ražošanas apjoma ziņā, ražas novākšanā tiek izmantots piespiedu darbs un bērnu darbs.

Lēmums atzīmēt Starptautisko vergu pārdošanas un verdzības aizliegšanas dienu tika pieņemts, pieminot vergu sacelšanos 1791. gada 23. augustā Sandomingo salā, kas lika pamatus Haiti revolūcijai. Tā bija vienīgā sekmīgā vergu sacelšanās, kas ļāva pasludināt Karību kolonijas neatkarību no Francijas 1804. gadā.

Vispasaules verdzības indeksu sagatavojis Austrālijas fonds, kas cīnās ar mūsdienu verdzību un cilvēku tirdzniecību.

Ziņu lente
0