Kosovā aizturētais žurnālists no Latvijas izlaists brīvībā

© фото из личного архиваЮрий Алексеев
Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par kaitējumu pašpasludinātās republikas imidžam Kosovā aizturētie žurnālisti – Jurijs Aleksejevs no Latvijas un Rodions Deņisovs ar dzīvesbiedri no Igaunijas tika izlaisti brīvībā sešas stundas pēc aizturēšanas.

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Trešdien pašpasludinātās Kosovas republikas varasiestādes aizturēja žurnālistus. Vēlu vakarā Rodions Deņisovs ar dzīvesbiedri un Jurijs Aleksejevs tika izlaisti brīvībā un atgriezās Serbijā.

Kosovas policijas darbinieki žurnālistu grupu aizturēja trešdien aptuveni pl. 11.30 (12.30 pēc Latvijas laika) pēc intervijas ar Partešas pašvaldības vadītāju Draganu Nikoliču.

"Mums tika izvirzītas apsūdzības saskaņā ar trim pantiem. Īsti labi nesapratu, kas tie bija par pantiem, taču viens no tiem bija par kaitējumu Kosovas imidžam ar savām publikācijām. To starpā bija mana publikācija Facebook, kurā rakstīju, ka man nepatīk Kosovas Atbrīvošanas armijas pieminekļi, kuri izvietoti visās apdzīvotajās vietās, kur serbi patlaban nedzīvo, no kurienes serbi ir padzīti, un tagad tur dzīvo albāņi," – Deņisovs pastāstīja aģentūrai RIA Novosti.

Viņš piebilda, ka Kosovas un Metohijas teritoriju apmeklējis jau trīs reizes, paspējis sadraudzēties ar vietējiem serbiem, un agrāk viss bijis kārtībā, tāpēc šoreiz viņš paņēmis līdzi sievu, kā arī kolēģi Juriju Aleksejevu, kurš Kosovas varasiestāžu paziņojumos pēc aizturēšanas figurējis ar savu tēvvārdu – Georgijevičs.

"Devāmies turp, lai savāktu materiālu, tikāmies ar serbu priesteriem, apbraucām visus galvenos klosterus – Visokije Dečani, Prizrenskas garīgo semināru, Draganacu klosteri, Pečskas Patriarhātu, sarunājāmies ar Kosovas serbiem, uzklausījām viņu problēmas un gribējām publicēt informāciju par to manā žurnālā, blogos, Jurijs Aleksejevs gribēja to publicēt savos portālos Latvijā un Baltkrievijā," – precizēja Deņisovs.

Viņš atzīmēja, ka žurnālistiem Kosova ir "liela problemātiska zona" un viņa aizturēšana līdz ar kolēģiem ļāvusi konstatēt vārda brīvības ierobežojumus, jo "viņi absolūti nesaprot, kas tas ir".

"Centos viņiem paskaidrot, ka pastāv starptautiskas direktīvas, Eiropas normas cilvēktiesību jomā, viņi teica, ka viņus neinteresē Eiropas justīcija un vārda brīvība, ka viņiem ir sava taisnība un tā esot pati patiesākā pasaulē," – uzsvēra žurnālists.

Pēc viņa vārdiem, viņu pašu, viņa sievu un kolēģi atsevišķi un kopā pratināja sešas stundas, draudēja arestēt uz divām diennaktīm, pēc tam "uz ilgu laiku paturēt šeit", prasīja atzīt, kas maksā par darbu "pret Kosovu".

"Ilgi nopratināja, pieci cilvēki katru, atsevišķos kabinetos un kopā, kaut ko pierakstīja albāņu valodā ar sliktu angļu valodas tulkotāju. Rezultātā es ne īpaši labi sapratu, ko parakstīju, taču tika apsolīts, un mūs patiešām atlaida brīvībā, ar policijas eskortu nogādāja līdz administratīvajai līnijai, tur stundu noturēja, pēc tam mēs iebraucām Serbijā, un tagad jūtamies labi," – viņš teica.

Deņisovs uzsvēra, ka Kosovas albāņu policija apsolījusi viņu nākamreiz sagaidīt ar rokudzelžiem pie Kosovas robežas.

Ziņu lente
0