"Zemnieku Saeima": gaidāma sviesta cenu stabilizēšanās

© Foto : pixabaySviests
Sviests - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc "Zemnieku Saeimas" priekšsēdētājas vietnieces Mairas Dzelzkalējas-Burmistres vārdiem, pēdējo divu gadu laikā pasaulē piena cenas bijušas zemas, savukārt tagad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, un jāgaida, kamēr tirgū atgriezīsies līdzsvars.

RĪGA, 21.augusts — Sputnik. Latvijā sviesta cena tik augstā līmenī nevar turēties ilgi, paziņoja "Zemnieku Saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes".

Viņa uzskata, ka tuvākajos dažos mēnešos sviesta cenai ir jāstabilizējas, taču, visdrīzāk, iepriekšējā zemajā līmenī viņa neatgriezīsies. Pēc viņas vārdiem, tā būs "kaut kāda vidējā cena".

Sviests uz maizes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spekulantu pelēkā roka: kāpēc Latvijā aug sviesta cenas

Tāpat Dzelzkalēja-Burmistre atzīmēja, ka pēdējo divu gadu laikā pasaulē piena cenas bijušas ļoti zemas, taču šobrīd pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, un ir jāgaida, kamēr tirgū neizveidosies līdzsvars.

Kā viņa uzskata, lopkopji nevar tik ātri pielāgoties pieprasījuma izmaiņām, taču, ja cilvēki tiešām sāks lietot vairāk piena taukus, tad lopkopībai vērts padomāt par treknāka piena ražošanu. Turklāt, pēc politiķa viedokļa, tas nenotiks drīz.

Cenu pazemināšanos līdz gada beigām (arī ne līdz iepriekšējam līmenim) prognozējusi arī Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA). Pēc tās viedokļa, sviesta cenu palielināšanos valstī nosaka trīs faktori: pieaugušais sviesta patēriņš lielajos tirgos — ASV, Krievijā un Ķīnā; piena ražošanas krišanās Eiropas Savienībā (pēc dotāciju samazināšanas 2016.gadā) un Jaunzēlandē; bankas spekulācijas ar sviesta krājumiem.

Ar biržas spekulantu darbībām cenu kāpumu skaidroja piena apstrādes uzņēmumu savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Neatkarīgā eksperte-analītiķe Jevgēnija Zajceva saistīja piena tauku deficītu Latvijas  tirgū, tostarp ar govju barošanas sistēmu izmaiņām.

Sviesta cena Latvijā ir augstākā pēdējo 18 gadu laikā. Ja vēl pusgadu atpakaļ 180 gramu sviesta paku varēja iegādāties par 80-90 eirocentiem, tad tagad mazāk kā 1,30-1,50 paka nemaksā. Ir piegādātāji, kuri nosaka cenas vairāk par 2 eiro.    

Ziņu lente
0