Politologs novērtējis Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas sēdes rezultātus

© Sputnik / Sergey MelkonovВстреча министра транспорта РФ Максима Соколова и министра сообщения Латвийской Республики Улдиса Аугулиса
Встреча министра транспорта РФ Максима Соколова и министра сообщения Латвийской Республики Улдиса Аугулиса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā pirmo reizi četru gadu laikā notika Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas sēde. Nākamā tikšanās ieplānota nākamgad Maskavā.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Politologs, Baltijas Starptautiskās akadēmijas profesors Kārlis Daukšts uzskata, ka Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas sēde liecina par abu valstu attiecību uzlabošanos, vēsta RIA Novosti.

Latvijas un Krevijas karogs - Sputnik Latvija
Otrdien notiks Krievijas un Latvijas starpvaldību komisijas sēde

Iepriekš Rīgā pirmo reizi četru gadu laikā notika Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas sēde ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jautājumos. Komisijas līdzpriekšsēdētāji ir Latvijas satiksmes ministrs Uldis Augulis un Krievijas transporta ministrs Maksims Sokolovs.

Kārlis Daukšts uzskata, ka pēc ilgā pārtraukuma šī tikšanās bija paredzama.

"Vienlaikus tas spilgti liecina par to, ka pastāv abu valstu interese par tirdzniecības, finanšu un citiem sakariem, un vēlme atrisināt problēmas ir acīmredzama," – atzīmēja eksperts.

Viņš uzsvēra, ka bieži vien tieši ekonomika stimulē politisko attiecību uzlabošanos.

"Ļoti bieži, lai arī ne vienmēr, ekonomika nosaka politiku. Tāpēc pats tikšanās fakts, pārrunu fakts jau ir politisks solis mierīgāku Krievijas un Latvijas attiecību virzienā," – norādīja Daukšts.

Transportam – zaļā gaisma

Sēdes rezultātā tika iezīmēti vairāki kopīgā darba virzieni.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Pirmo reizi četru gadu laikā tiekas Latvijas un Krievijas dzelzceļnieki

Krievijas Transporta ministrijas preses dienests informēja, ka puses līdz gada beigām plāno parakstīt līgumu par tiešajiem starptautiskajiem dzelzceļa pārvadājumiem, lai nodrošinātu nepārtrauktu kravu plūsmu starp Latviju un Krieviju. Īpaša uzmanība sēdē tika veltīta konteineru pārvadājumiem no Ķīnas uz Eiropu ar abu valstu infrastruktūras palīdzību.

Tikšanās dalībnieki norādīja, ka vērojams progress automašīnu pārvadājumu sfērā un vienojās par konkrētiem soļiem ar mērķi paplašināt sadarbību. Piemēram, līdz 1. septembrim Latvija un Krievija apmainīs 3 tūkstošus papildu atļauju autopārvadātājiem.

Delegācijas konstatēja arī pārvadāto aviopasažieru skaita pieaugumu pagājušajā gadā.

Tāpat komisija izskatīja jautājumus reģionālās, muitas un pierobežas sadarbības jomā, mijiedarbību enerģētikas un apkārtējās vides aizsardzības sfērās, kā arī sadarbību humanitārajos jautājumos. Piemēram, līdz šī gada beigām plānots organizēt Latvijas un Krievijas vēsturnieku tikšanos.

Ziņu lente
0