Karš par "uzbeku mantojumu": kas saistīts aiz viesnīcas ieņemšanu Rīgā

© Foto : facebook / Hotel Garden Palace, RigaГостиница Garden Palace в Риге
Гостиница Garden Palace в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vārgais konflikts, kas jau vairākus gadus rosās ap viesnīcu Hotel Garden Palace, pāraudzis par bruņotu sadursmi trako 90. gadu stilā.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik, Marija Bušujeva. Kārtējais konflikta saasinājums noticis naktī uz 9. augustu: cilvēki ar ieročiem ielauzās Garden Palace viesnīcas telpās Vecrīgā, Grēcinieku ielā 28 un nobloķēja ēku.

Гостиница Garden Palace в Риге - Sputnik Latvija
Zaudējumi saistībā ar ielaušanos Rīgas viesnīcā varētu sastādīt 150 000 eiro

Pēc uzņēmuma "966 Freecom" pārstāvja Ulda Skudras vārdiem, iebrucēji gāja iekšā numuros, izdzina uz ielas vienu no viešņām, atņēma viņas dokumentus un telefonu, lai viņa nevarētu izsaukt policiju. Viesnīcas līdzīpašnieki paziņoja, ka bruņoti cilvēki ēkā neļauj viņiem iekļūt viesnīcas teritorijā.

Policijā mēģināja nomierināt sabiedrību, paziņojot, ka tā nav aplaupīšana un ķīlnieku sagūstīšana, bet gan parasts konflikts, kura pamatā ir civiltiesiskais strīds starp nomnieku un īpašnieku. Sakarā ar notikušo uzsākta pārbaude.

Gluži kā kino

Reideru uzbrukums gan notika ar eiropeisku šarmu – nakts vidū pamodinātos viesus pieklājīgi izmitināja blakus esošo viesnīcu numuros, taču "diskusija" 90.gadu stilā nekādā veidā nelīdzinās vienkāršam civiltiesiskajam strīdam.

Stāsts atgādina Rīgas kinostudijas filmētu pārdomāti sarežģītu detektīvu par ārvalstu miljonāriem. Šeit atrodama gan uzbeku prezidenta Karimova tuvinieku milzīgā nauda, gan zaglīgs biznesmenis no Azerbaidžānas, latviešu uzņēmējs, kurš palīdz legalizēt bagātības, gan Baltijai raksturīga īpatnīna — nelaimīgas beigas.

Labo šajā stāstā nav

Sputnik Latvija pastāstīja par viesnīcas konfliktu informēti avoti, meklēt šajā stāstā labos zēnus vai taisnīgo pusi ir bezcerīgs pasākums. Viltību kamols ir tik stipri sapīts, ka tajā jau vairākus gadus nevar tikt galā pat tiesu iestādes. Turklāt cīņa par īpašumu notiek trīs valstu tiesās – Latvijā, Uzbekistānā un Skotijā.

"Lietā tiek likts viss iespējamais – sākot ar dokumentu viltošanu, tiesnešu uzpirkšanu un beidzot ar konflikta dalībnieku slepkavību mēģinājumiem," – stāsta mūsu sarunas biedrs.

Pēc viņa vārdiem, te ir iesaistīti cilvēki ar ļoti lielu naudu, un nu jau ir īpaši grūti atrast to, kuram taisnība un kurš ir vainīgais.

Konflikta sākums

Atgādināsim, ar ko viss sākās. Rīgas viesnīca Hotel Garden Palace, kā arī viesnīca Royal Square Hotel&Suites, kas agrāk piederēja ievērojamiem Uzbekistānas pilsoņiem, izrādījās uzmanības centrā 2013.gada novembrī.

Uzbeku investori Akbars Abdulajevs un Eljors Junusovs vērsās pie Latvijas valdības ar sūdzību par reideriem, kuri ieņēmuši viņiem piederošās uzņēmuma daļas. Viņi paziņoja, ka noziedzīgais grupējums ar afgāņu izcelsmes latviešu uzņēmēju Gulama Muhameda Gulami vadībā ar viltotu dokumentu palīdzību piesavinājuši Royal Square Hotel&Suites un Garden Palace Hotel viesnīcas.

© Foto : booking / s-ec.bstaticRīgas viesnīcas Garden Palace interjers
Интерьер гостиницы Garden Palace в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas viesnīcas Garden Palace interjers

Reideru shēma bijusi ļoti vienkārša. 2012.gadā Skotijā nomainījās viesnīcas Royal Square Hotel&Suites viesnīcas mātes uzņēmuma dalībnieki. Jaunie īpašnieki uzreiz norīkoja savu valdi Latvijā, kuras pārstāvji jau nākamajā dienā pārdeva viesnīcu firmai, kas savukārt saistīta ar Gulami.

Uzbeku uzņēmēji ziņoja, ka biznesa pretlikumīgā atņemšana veikta ar Uzņēmumu reģistra (UR) amatpersonu un tiesībsargājošo iestāžu palīdzību. Pēc viņu vārdiem, UR tika iesniegti viltoti dokumenti, ar kuru palīdzību tika nelikumīgi pārņemts uzņēmums "55 Brand Hotel", kam pieder Royal Square Hotel&Suites. Pēc tam viesnīcas darbība faktiski tika pārtraukta – nākamajā dienā viesnīcas darbinieki un viesi jau nevarēja iekļūt telpās.

© Foto : facebook / Hotel Garden Palace, RigaRīgas viesnīcas Garden Palace interjers
Интерьер гостиницы Garden Palace в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas viesnīcas Garden Palace interjers

Pēc līdzīgas shēmas tika piesavināta arī otra viesnīca: ar fiktīvu prasību palīdzību juristi panāca kompānijas maksātnespēju, kam piederēja "Garden Palace". Pēc tam jaunie viesnīcas īpašnieki nolēma nogaidīt Panamā, savukārt uzbeku pusei atlika vien sūdzēties uz apgalvot, ka viņi ir īstie beneficiāri.

Cita versija

Ar savu notikušā versiju uzņēmējs Gulams Mohammeds Gulami dalīties acīmredzami nesteidzās un tikai pēc pāris gadiem — 2015. gadā – pastāstīja medijiem, ka par viesnīcas ieņemšanu izskanējušo informāciju uzskata par "melnā PR metodēm".

Tas notika pēc tam, kad Latvijas Valsts policija lūdza izvirzīt apsūdzību pret afgāņu izcelsmes Latvijas pilsoni par krāpšanos lietā, kura saistīta ar viesnīcu "Royal Square Hotel&Suites".

Pēc uzņēmēja versijas, strīds vispār nav bijis starp viesnīcu īpašniekiem (Gulami un Abdulājevu), bet gan starp viņu un grupu, ko pārstāv divi viņa bijušie darbinieki – valdes locekļi. Viens no viņiem ir bijušais Swedbank darbinieks Uldis Skudra, otrs – Uzbekistānas pilsonis Eljors Junusovs, un viņu advokāti. Pamatojoties uz viltotu pilnvaru, viņi it kā mēģina piesavināties īpašumu Vecrīgā.

Policijas versija ir citāda, taču krāpšanās un dokumentu viltošana ir notikusi. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka uzņēmējs ar viltotu dokumentu palīdzību krāpnieciski veidā ieguvis īpašumu vairāk nekā septiņu miljonu eiro vērtībā. Kādā stadijā šobrīd atrodas krimināllietas izmeklēšana – grūti teikt. Zināms tikai par kukuļdošanas skandālu tiesnesim.

Jāpiebilst, ka vienlaikus Gulami un viņa sieva Valentīna tiek apsūdzēti Tadžikistānas kokvilnas kravas pazušanā, kuras kopējā vērtība pārsniedz deviņus miljonus.

Uzbeku pēdas

Kas attiecas uz Hotel Garden Palace viesnīcu, te mūsu ziņotājs saista lietu ar kārtējo tiesas lēmumu un uzņēmuma" 966 Freecom" (pasludina sevi par īsto viesnīcas īpašnieku) pārstāvju Ulda Skudras personā (uzbeku uzņēmēju pārstāvis) mēģinājumu atbrīvot viesnīcu no īrniekiem –uzņēmuma "Garden Palace", aiz kura stāv tas pats Gulams Mohammeds Gulami.

© Foto : facebook / Hotel Garden Palace, RigaRīgas viesnīcas Garden Palace interjers
Интерьер гостиницы Garden Palace в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas viesnīcas Garden Palace interjers

"Visticamāk, tiesu prāvās viesnīcas lietā pieņemts kārtējais lēmums, un tas izraisījis aktivitāti cīņas laukā. Parastam cilvēkam tikt skaidrībās konflikta būtībā kļūst arvien grūtāk," – viņš stāsta un norāda, ka, pēc būtības, tas ir karš par "uzbeku mantojumu".

Patiesie īpašuma īpašnieki ir bijušā Uzbekistānas prezidenta negodā kritušie ģimenes locekļi un tuvinieki, uzskata mūsu ziņotājs.

"Man pat grūti iedomāties to naudas apjomu, aiz kuras stāvējuši šie cilvēki. Runā, ka uzbeku naudas Latvijā bijis vienkārši kaudžu kaudzēm un glabājās tā gandrīz vai melnajos polietilēna maisos. Latvijā par to tika pirktas mājas, viesnīcas, dzīvokļi un dārgas mašīnas. Dažkārt uz pircēja vārdu, taču biežāk darījumus veica ar fiktīvu personu starpniecību," – stāsta sarunas biedrs.

Nav izslēgts, ka konflikta saasināšanās ap viesnīcu Hotel Garden Palace saistīta ar Akbara Abdulajeva lietu, kurš, kā tiek uzskatīts, ir patiesais viesnīcas īpašnieks un šobrīd atrodas Kijevā.

Kā raksta mediji, 34 gadus vecais Abdulājevs, bijušās Uzbekistānas pirmās lēdijas Tatjanas Karimovas māsasdēls, Taškentā tiek apsūdzēts vairākos finanšu noziegumos.

Kriminālvajāšana pret Abdulajevu sākusies 2012. gadā, savukārt 2015. gada janvārī viņš tika atzīts par vainīgu naudas zādzībā 800 miljonu dolāru apjomā. Viņam tika piespriesta brīvības atņemšana uz 15 gadiem, taču, ņemot vērā amnestiju, viņš izrādījās brīvībā jau 2016. gada augusta beigās.

Pēc prezidenta Isloma Karimova nāves pret Akbaru Abdulajevu tika uzsākta jauna krimināllieta, šoreiz apsūdzība tika izvirzīta par četru likuma pantu pārkāpumu: zādzība lielos apmēros ar līdzekļu piesavināšanos vai izšķērdēšanu, ārvalstu valūtas slēpšana, dienesta ļaunprātīga izmantošana un noziedzīgas darbības rezultātā iegūtu ienākumu legalizēšana.

Pēc Uzbekistānas varas iestāžu prasības, Interpols izsludināja Abdulajevu starptautiskā meklēšanā un šī gada 14. janvārī viņu aizturēja Kijevas lidostā "Žuļani". Pie sevis negodīgajam biznesmenim bijusi arī Dominikānas Republikas pilsoņa pase. Taču lietā bijis negaidīts pavērsiens: Ukrainas Ģenerālprokuratūra noraidīja Uzbekistānas lūgumu izdot Akbaru Abdulajevu un pirms dažām dienām viņš saņēma bēgļa statusu.

© Foto : facebook / Hotel Garden Palace, RigaRīgas viesnīcas Garden Palace interjers
Интерьер гостиницы Garden Palace в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas viesnīcas Garden Palace interjers

Rīgas viesnīcas Garden Palace interjers

Jāsaka, ka šobrīd Akbars Abdulajevs gaida oficiāla dokumenta saņemšanu par bēgļa statusa saņemšanu saskaņā ar Ženēvas konvenciju, un pēc tam viņš varēs brīvi ceļot, paziņoja viņa advokāts Olivers Valašs.

Atrisinājums vairs nav aiz kalniem?

Situācija viesnīcā Hotel Garden Palace attīstās ātri, un prognozēt, ar ko beigsies pušu pretošanās ir grūti – pēdējā laikā vara viesnīcā mainījusies jau vairākas reizes.

Pirms dažām dienām uz konflikta skatuves parādījās jauns spēlētājs – uzņēmums "Sun Seasons", kas it kā esot noslēdzis "Garden Palace Hotel" telpu nomas līgumu līdz 2022.gadam. Savukārt uzņēmums "966 Freecom" uzstāj, ka ne iepriekšējiem īrniekim (Garden Palace), ne jaunajiem (Sun Seasons) nav tiesību atrasties viesnīcas ēkā.

"Viesnīcā parādās te vienas konfliktējošās puses (Skudra un Abdulājevs) apsargi, te otras puses (Gulami) bruņotie pārstāvji. Atmosfēra ir tik saspringta, ka pa rokai var patrāpīties pat nejauši garāmgājēji. Neticami, ka šādas skaidrošanās 90.gadu stilā var notikt XXI gadsimtā Rīgas centrā! Taču, spriežot pēc visa, notikumu atrisinājums ir tuvu, un uzvara būs uzbeku biznesmeņu pārstāvja pusē," – saka mūsu sarunas biedrs.

Atzīmēsim, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju, par divu Rīgas viesnīcu īpašnieku Akbars Abdulajevs kļuva 2007.-2008.gadā. Viņa partneri bija latviešu biznesmenis Gulams Gulami un viņa sieva Valentīna, savukārt darījuma izmaksas sastādījušas 18 miljonus eiro. Vienlaikus Akbars Abdulajevs savā īpašumā ieguva greznu māju Jūrmalā, kas izmaksājusi 1,4 miljonus eiro, dzīvokli Rīgas centrā un dārgu automobili Bentley.

Taškentas iedzīvotāji raud un met ziedus zem valsts prezidenta sēru korteža riteņiem - Sputnik Latvija
Taškenta sēro: tūkstošiem cilvēku pavada pēdējā ceļā savu prezidentu

Bez tam Latvijā tobrīd tīri labi iekārtojās arī citi uzbeku valdošās elites pārstāvji. Piemēram, Uzbekistānas prezidenta jaunākā meita un Abdulajeva māsīca Lola Karimova-Tiļajeva, kam bijušas ciešas saiknes ar Gulami ģimeni. 2006. gada augustā vienā no Rīgas klīnikām viņa laida pasaulē otro bērnu un, iespējams, iegādājās māju par 2 miljoniem eiro.

Tāpat sarakstā figurē bijušā valsts prezidenta Isloma Karimova vecākā meita – Guļnara Karimova. Taisnību sakot, šķiet, ar Latviju viņu saista tikai nauda. Nesen pret viņu Uzbekistānā tika uzsākta krimināllieta. Saskaņā ar tās materiāliem, Latvijā viņai varētu piederēt naudas līdzekļi un vērtspapīri ar kopējo vērtību 16,5 miljonu dolāru apmērā un izklaides centrs Rīgas parka zonā 9 miljonu eiro vērtībā.

Ziņu lente
0