Valsts izskaidro, kā ārzemniekam iegūt darbu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovРабочие готовят кассетную установку для производства железобетонных стеновых панелей
Рабочие готовят кассетную установку для производства железобетонных стеновых панелей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrija publicējusi informatīvu ceļvedi, kurā ir izskaidroti visi darba iegūšanas procedūras etapi ārvalstu pilsonim Latvijā un tā darba devējam.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Latvijas Ekonomikas ministrija izskaidrojusi kā ES un eirozonā neietilpstošo valstu pilsoņi var iegūt darbu Latvijā, vēsta Baltnews.lv.

Ekonomikas ministrija izveidojusi informatīvu ceļvedi angļu valodā, kurā ir sīki aprakstīta darba iegūšanas procedūra Latvijā, gan darba ņēmējam, gan darba devējam.

Sākumā darba devējam ir jāpublicē vakance Nodarbinātības valsts aģentūrā. Ja 30 dienu laikā nav izdevies atrast darbam Latvijas iedzīvotāju, tad darba devējam ir tiesības iesniegt pieteikumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) uzaicinājuma izsniegšanai ārvalstu darbiniekam, samaksājot valsts nodevu.

Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Deputāti iestājās par bēgļu nodarbinātību

Pozitīvas atbildes gadījumā ir jāsastāda darba līgums ar ārzemnieku un jāsavāc viņam visi nepieciešamie dokumenti. Topošajam darbiniekam ir jāvēršas Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā savā valstī, lai iegūtu uzturēšanās atļauju. Lēmumu saņem pa elektronisko pastu, gan darbinieks, gan darba devējs. Par nākamo etapu darba pretendentam kļūs pieteikuma iesniegšana darba vīzas saņemšanai.

Ierodoties Latvijā, ārvalstu pilsonim jāapmeklē PMLP imigrācijas procedūru pabeigšanai. Viņam būs piedāvāts sniegt biometriskos datus (sejas attēlu un labās un kreisās rokas rādītājpirkstu nospiedumus). Īslaicīgas uzturēšanās atļauju saņem, sniedzot apdrošināšanas polisi un Latvijas medicīniskā iestādē izsniegto sertifikātu par to, ka viņam nav tuberkulozes atklātā formā.

Katrā posmā par dokumentu izskatīšanu jāmaksā nodeva.

Pērn PMLP izsniegusi vairāk nekā 60 tūkstošus darba atļauju, no tām divas trešdaļas tika izdotas kopā ar īslaicīgās uzturēšanās atļaujām.

Ziņu lente
0