Kāpēc Anglijā dzīvojošie rezervisti atsakās no Latvijas pilsonības

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas armijas karavīri
Latvijas armijas karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā dzīvojošajiem Latvijas armijas rezervistiem nāksies izdarīt smagu izvēli: maksāt sodu par neierašanos militārajās mācībās Latvijā vai zaudēt darbu.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik, Jeļena Kirillova. Oktobra sākumā Latvijā notiks kārtējās valsts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mācības, kurās tiek aicināti piedalīties bijušie profesionālie karavīri un izdienējušie zemessargi. Ierašanās ir obligāta, tāpēc situācija ir sāpīga, stāsta Latvijas Avīze.

Likums liek darba devējam palaist rezervisus uz mācībām, taču ārvalstīs šis noteikums nedarbojas. Tāpēc ārzemēs dzīvojošie Latvijas pilsoņi nokļuvuši strupceļā — ignorēt aicinājumu un maksāt sodu vai pamest darbu un zaudēt peļņu.

Jāņem vērā, ka oficiālas statistikas par to, cik liels skaits NBS rezervistu dzīvo un strādā ārzemēs, nav, taču, spriežot pēc tā, cik liels karavīru skaits neierodas mācībās, tas ir visai iespaidīgs, secina žurnālisti.

Tēvijas aizsardzība ir augstāka par personīgajām ērtībām

Aizvien biežāk rezervisti pārdomā iespējas atteikties no Latvijas pilsonības, jo sodu par neierašanos mācībās iespējams pielietot ik gadus. Taču Aizsardzības ministrija nekādas īpašas grūtības neredz un uzjskata, ka sabiedrības intereses un valsts drošība jāstāda augstāk par personiskajām interesēm. Vienlaikus tiek gatavoti karadienesta likuma grozījumi, kuri, iespējams, atvieglos rezervistu dzīvi.

Zemessargi - Sputnik Latvija
Latvijas armija aicina emigrantus "stāties ierindā"

Aizsardzības ministrija izstrādājusi grozījumus likumā par karadienestu, kuri attieksies uz ārzemēs dzīvojošajiem rezervistiem. Grozījumi paredz, ka NBS komandieris pēc rezervista lūguma var vienu reizi gadā noteikt pulcēšanos vai mācības citā laikā, ja radušies nepārvarami apstākļi, ko komandieris uzskata par attaisnojošiem.

Atgādināsim, ka kopš 2015. gada militārās mācības rezervistiem vairs nav brīvprātīgs pasākums. 2016. gadā tika izsūtītas 966 pavēstes ar lūgumu piedalīties militārajās mācībās, taču uz tām atsaucās tikai 168 rezervisti. 285 pavēstes nesasniedza adresātu un atgriezās, 106 rezervisti pat neatsūtīja atbildi.

Ziņu lente
0