Latvijas piensaimnieki atraduši aizstājēju Krievijai

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasPiena pārstrādes uzņēmums
Piena pārstrādes uzņēmums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas tirgus nekad nav bijis izšķirošais Latvijas piensaimniekiem, un 2016. gadā piena eksports bijis lielāks nekā pirms sankcijām, apgalvo Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Latvijas piensaimniekiem izdevies atgūties pēc Krievijas embargo un atrast citus eksporta tirgus, vēsta Mixnews.lv, atsaucoties uz Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētāja Jāņa Šolka teikto.

"Vēl joprojām daudzi mediji, tostarp ārvalstu, kas ir saistīti ar bijušo PSRS sistēmu, mēģina provocēt, ka mums joprojām saistībā ar Krievijas noteikto embargo ir ļoti grūti. Taču cipari rāda ko citu," — klāstīja Šolks un piebilda, ka Krievijas tirgus, sarēķinot visus tiešos, netiešos izdevumus un ieguvumus, nekad nav bijis "zelta gabaliņš".

Piens piensaimniecībā - Sputnik Latvija
Eksperts: piena iepirkuma cenu krišanās Latvijā nav izskaidrojama

"2013.gadā piena produktu eksporta vērtība uz Krieviju bija 31 miljons eiro, bet līdz 2014.gada jūlijam, kad tika noteikts embargo, Krievijas eksporta vērtība bija jau 34 miljoni eiro. Tolaik eksportam uz Krieviju bija ļoti pieaugoša tendence, un galvenais nopelns tam bija «Food Union» darbība, ņemot vērā viņu īpašnieku sastāvu un iespējas (vadošo piena pārstrādes grupu Latvijā — Food Union dibinājis Andrejs Beshmeļņickis, viens no "200 bagātākajiem  uzņēmējiem Krievijā" saskaņā ar žurnāla Forbes datiem — red.). 2014. gadā eksportam bija kulminācija arī citās valstīs (106 miljoni eiro), jo produkcijai bija augstas cenas. Pēc embargo tās gan samazinājās. Taču 2016. gadā, kad cenas vēl nebija tik augstas kā šogad, sasniedzām tos pašus teju 106 miljonus eiro eksportā, turklāt bez Krievijas. Tas nozīmē, ka pat naudas izteiksmē esam sasnieguši iepriekšējo līmeni", — skaidroja Šolks.

2014.gadā pirms embargo uz Krieviju tika eksportēti 12 tūkstoši tonnu produktu, kas togad kopumā veidoja teju 15% no kopējā eksporta — 83 tūkstošiem tonnu. Savukārt pērn uz Krieviju eksportēts vien tūkstotis tonnu produktu, kamēr uz citām valstīm — 95 tūkstoši tonnu. 

Молоко - Sputnik Latvija
Vācu piensaimnieki rēķina Krievijas embargo nodarītos zaudējumus

"Gribētu uzsvērt, ka 2016. gadā esam pārsnieguši to eksporta apjomu, kas bija 2014. gadā, kad vēl nebija noteikts embargo. Protams, ir notikušas milzīgas cenu svārstības, tāpēc naudas izteiksmē šis apjoma pieaugums neatspoguļojas. Apjoma kāpums nozīmē, ka esam atraduši jaunus tirgus, tostarp pateicoties atbalstam jaunu tirgu apgūšanai," — teica Šolks.

Uz Krieviju šobrīd vēl tiek eksportēts saldējums, kā arī "Rīgas Piensaimnieka" ražotie sieriņi "Kārums" sieriņi. Kopumā pēdējos gados Latvijas piena pārstrādātāji ir eksportējuši uz 93 valstīm.

Ziņu lente
0