Zinātnieki iemācījušies radīt ēdienu no gaisa

© Lappeenrannan teknillinen yliopistoСинтетические белки, изготовленные учеными из воздуха
Синтетические белки, изготовленные учеными из воздуха - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par galveno problēmu somu radītā bioloģiskā "mini reaktora" darbā kļuvis tā lēnais darba temps; šobrīd pētnieki cenšas atrisināt šo problēmu.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Somu zinātnieki radījuši ierīci, kas pārvērš ūdeni un gaisā esošo ogļskābi ēdamās olbaltumu granulās. Izgudrotāji cer, ka tā palīdzēs atrisināt bada problēmu uz Zemes, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz portālu qz.com.

Pārtikas produkcija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izgāztuves vērts: Eiropas Savienībā aicina saudzēt ēdienu

Pēdējos gados zinātnieki aktīvi mēģina atrast veidu kā pārvērst atmosfērā esošo ogļskābo gāzi biodegvielā un citās derīgās vielās. Piemēram, pērnā gada jūlijā fiziķi no Čikāgas radīja saules bateriju, kas izmanto gaismas enerģiju CO2 sašķelšanai un oglekļa dioksīda un ūdeņraža ražošanai, savukārt oktobrī viņu kolēģi no Nacionālās laboratorijas Oukridžā radījuši katalizatoru, kas rada parastu spirtu no ogļskābi.

Juha Pekka Pitkanens no Lapēnrantas Tehniskās universitātes (Somija) kopā ar saviem kolēģiem izdomājuši veidu, kā var izveidot ierīci, kas pārvērš gaisu daudz sarežģītākos organiskos savienojumos – olbaltumvielu un cukura molekulās. Tādēļ zinātniekiem nācās rīkoties viltīgi: viņi "uzdeva" to mikrobiem, kuri spēj uzsūkt CO2 un pārvērst to savu šūnu komponentēs.

Kad mikrobu skaits ir pietiekami liels, zinātnieki palaiž strāvu caur barošanās vidi, kā rezultātā baktērijas iet bojā, savukārt to atliekas sadalās individuālās cukura un olbaltumvielu molekulās. Tātad, ja izveidojušos maisījumu izžāvē, parādīsies granulu kopums, kas bagāts ar olbaltumvielām un ogļhidrātiem.

© Foto : Lappeenrannan teknillinen yliopistoIerīce, kas pārvērš gaisu olbaltumvielu un cukura molekulās
Устройство для производства съедобных белков - Sputnik Latvija
Ierīce, kas pārvērš gaisu olbaltumvielu un cukura molekulās

Sistēmas galveno problēmu rada tās lēnais darba temps – viena olbaltuma grama saražošanai nepieciešamas apmēram divas nedēļas. Šobrīd Pitkanens cenšas paātrināt procesu un izstrādāt lielāku bioreaktoru, kas spētu saražot vairākus kilogramus olbaltumvielu dienā.

"Salīdzinājumā ar tradicionālo lauksaimniecību, šai ēdiena ražošanas metodei nav nepieciešama īpaša augsne un citi nosacījumi, ko prasa zemkopība. Mēs varam ražot šīs olbaltumvielas absolūti automātiskā režīmā, un to audzēšanai nav nepieciešami pesticīdi vai toksiski mēslojumi. Tas palīdzēs izvairīties no apkārtējās vides piesārņošanas unsiltumnīcefekta gāžu nonākšanas atmosfērā," – atzīmē Jero Ahola, Pitkanena kolēģis.

Pētnieki skaidro, ka nākotnē ierīces, kas izmantos viņu izstrādāto tehnoloģiju, būs iespējams uzstādīt tuksnešos un citos Zemes nostūros, kam draud bads, jo gaisā ir atrodams viss, kas nepieciešams šī olbaltumu ēdiena ražošanai.

Ziņu lente
0