Lielbritānijā nebūs kam strādāt: eksperte par iebraukšanas aizliegumu ES pilsoņiem

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasЗавод по переработке рыбы
Завод по переработке рыбы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesību zinātņu profesore šaubās, ka briti vēlēsies nodarboties ar mazāk apmaksātu darbu pēc Austrumeiropas valstu iedzīvotāju izbraukšanas no karalistes.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Ar lielu daļu varbūtības jautājums par ES pilsoņu brīvu iebraukšanu Lielbritānijā netiks atrisināts līdz 2019. gada 29. martam, paziņoja Sputnik Radio ēterā Kembridžas Universitātes profesore, Eiropas Savienības likumdošanas speciāliste Ketrina Barnarde.

Вместе мы построим лучшую Британию – Мэй о новом политическом курсе страны - Sputnik Latvija
Meja pastāstīja par ES pilsoņu perspektīvām Lielbritānijā pēc Brexit

Eiropas Savienības valstu pilsoņiem tiks atņemtas tiesības brīvai iebraukšanai Lielbritānijā līdz ar karalistes izstāšanos no ES 2019. gada pavasarī, paziņoja aģentūra Reuters ar atsauci uz britu premjera kancelejas darbinieka paziņojumu. Iepriekš finanšu ministrs Filips Hemonds uzsvēra, ka Lielbritānijas izstāšanai no ES nesekos tūlītēja imigrācijas noteikumu maiņa.

Neskaidras perspektīvas

"Ikviens, kurš cenšas pareģot notikumu attīstību ilgtermiņa perspektīvā, visdrīzāk ir muļķis, jo viss katru dienu mainās. Varētu teikt, ka pastāv tieksme Lielbritānijai saglabāt tuvas attiecības ar ES. Šobrīd runā, ka tā būšot "dziļa un īpaša partnerība", taču kādu veidolu tā pieņems? Jāņem vērā daudzums grūtību, tam būs nepieciešami gadi, un tas noteikti netiks veiksmīgi atrisināts līdz 2019. gada 29. martam," — uzskata Barnarde.

Šis sarežģīts jautājums rada sašķelšanos Terēzas Mejas Ministru Kabinetā, atzīmēja profesore. Taču, pēc viņas vārdiem, nav skaidrs, kas notiks ar tiem, kuri ieradīsies valstī pēc 2019. gada 29. marta.

"Vai viņiem Lielbritānijas migrācijas likums tiks piemērots pilnā apmērā? Šis likums ir ārkārtīgi prasīgs: nepieciešama vīza, veselības apdrošināšanas iemaksa… Vai arī, kā piedāvā Filips Hemonds, varētu būt kaut kāda īslaicīga vienošanās, kura mīkstinās britu migrācijas likuma pilno spēku. Turklāt, saskaņā ar šo likumu, var izrādīties ļoti grūti pārvest ģimenes locekļus no citām valstīm, un tas var kļūt par problēmu," — brīdina eksperte.

Kas strādās un par kādu naudu?

Barnarda izteicās arī par Austrumeiropas iedzīvotājiem, kuri uz Lielbritāniju brauc peļņas nolūkos.

Pēc viņas datiem, šobrīd gandrīz puse no tiem, kas strādā augļu un dārzeņu, kā arī pārstrādes nozarē, ir ES pilsoņi; zivju pārstrādes nozarē šādu cilvēku ir mazliet vairāk par trešdaļu.

"Kur atrast tik daudz Lielbritānijas pilsoņu, lai aizstātu visus šos ES pilsoņus, kad viņi aizbrauks? " — atzīmē Barnarde.

Tai pat laikā pastāvīgais darbinieku pieplūdums no Austrumeiropas šobrīd ļauj noturēt minimālās algas zemā līmenī. Gadījumā, ja tiks ierobežota brīva iebraukšana Apvienotajā Karalistē, situācija var izmainīties.

Lielbritānija iestājusies ES 1973. gadā kopā ar Dāniju un Īriju. Apvienotās Karalistes premjerministrs Terēza Meja 29. martā oficiāli paziņoja Briselei par divus gadus ilgas izstāšanas no ES procedūras sākšanu, kas noslēgsies 2019. gada marta beigās.

Ziņu lente
0