Belovežas gāršas izciršana Polijā turpinās pretēji ES aizliegumam

© Sputnik / Г. Надеждин / Pāriet pie mediju bankasStaltbriedis rezervātā "Belovežas gārša"
Staltbriedis rezervātā Belovežas gārša - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES tiesa aizliegusi Polijai koku izciršanu Belovežas gāršā, taču Greenpeace pārstāvji norāda, ka pēdējā pirmatnējā mežā Eiropā vēl joprojām skan zāģi.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Polijas Vides ministrijas vadītājs Jans Šiško paudis pārsteigumu par ES tiesas liegumu Belovežas gāršas izciršanai, vēsta aģentūra PAP.

28. jūlijā ES tiesa aizliedza Polijai koku izciršanu Belovežas gāršā līdz lietas paātrinātai izskatīšanai, kas varētu noslēgties līdz šī gada septembrim. Pie tam tika ziņots, ka lēmums nav galīgs — Polijas varasiestādēm tika ļauts līdz 4. augustam iesniegt tiesā savas piezīmes šajā lietā.

​"Šī gada 21. jūlijā tika saņemts ES tiesas pieprasījums par aizsardzības darbību apturēšanu Belovežas gāršas teritorijā. Šajā pieprasījumā bija iekļauta informācija par to, ka mēs uz to varam atbildēt līdz 4. augustam… Domājams, līdz 4. augustam pieprasījums būs gatavs nosūtīšanai Eiropas Komisijai," — paziņoja Šiško preses konferencē.

Stāstot par ES tiesas lēmumu, ministrs paskaidroja, ka VM tekstu saņēmusi tikai ar ĀM starpniecību.

"Tas ir ES tiesas lēmums ar slēdzienu, kas jāizpilda nekavējoties. Mēs ļoti pateicamies EK, kā arī ES tiesai par tik lielu ieinteresētību Belovežas gāršas lietā," — pavēstīja ministrs.

​Pie tam Šiško no jauna uzsvēra, ka gāršā norit tikai aizsardzībs pasākumi.

"Līdz ar to mūs pārsteidz fakts, ka Eiropas Komisija pieprasa veikt to, kas Polijā patlaban notiek," — teica politiķis.

Polija pieņēmusi lēmumu par sanitāro cirsmu Belovežas gāršas daļā, kas neatrodas rezervātā. Ziņots, ka šis lēmums pieņemts sakarā ar mežziņu nesekmīgo cīņu ar gremzdrauzi, kurš iznīcina kokus.

Mežu cērt — skaidas lido

Belovežas gāršas izciršana Polijas teritorijā turpinās, neskatoties uz ES tiesas aizliegumu, informē radiostacija RMF.

"No rīta mūsu patruļas apstiprināja, ka mašīnas darbojas. Strādāja zāģētāji, tāpat vērojam mežu dienesta pastiprinātu kustību," — pirmdien radiostacijai paziņoja Greenpeace pārstāve Joanna Beņkovska.

​Pie tam Vides ministrijas pārstāvji neatbildēja uz radiostacijas jautājumu par to, vai resors izlems apturēt izciršanu Belovežas gāršā.

Belovežas gārša, cauri kurai ved Baltkrievijas un Polijas robeža, ir lielākais pirmatnējais mežs Eiropā. Polijas teritorijā atrodas Belovežas nacionālais parks, kas iekļauts UNESCO Vispasaules mantojuma sarakstā.

Ziņu lente
0