Balsstiesību atņemšana Polijai EP ir maz iespējama

© Sputnik / Aleksey Vitvitsky / Pāriet pie mediju bankasФлаг Польши
Флаг Польши - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Senāts un Seims pieņēmuši trīs likumus, kuri reformē Nacionālās tiesu padomes, Augstākās tiesas un vispārējo tiesu darbu.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Praksē ir maz iespējams, ka Polijai tiks atņemtas balsošanas tiesības ES Padomē, ņemot vērā domstarpības ar Briseli par pieņemto tiesu reformu, RIA Novosti pastāstīja diplomātisko aprindu pārstāvis Briselē.

Pēc Varšavas apstiprinātā tiesu reformu likuma Eiropas Komisija oficiāli paziņoja par sankciju procedūras uzsākšanu attiecībā pret Poliju strīdīgās tiesu reformas dēļ, kas pārkāpj ES likumdošanu.

"Praksē iespēja atņemt Polijai balss ES Padomē ir maz iespējama. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans jau paziņojis, ka plāno noteikt veto šādam lēmumam. Tam var sekot arī citas ES dalībvalstis," — teica RIA Novosti sarunbiedrs.

Eiropas Komisija sniegusi Polijai vienu mēnesi, lai atrisinātu visus problemātiskos jautājumus. Polijas Senāts un Seims pieņēmuši trīs likumus, kuri reformē Nacionālās tiesu padomes, Augstākās tiesas un vispārējo tiesu darbu. Likumprojekta par Augstāko tiesu sākotnējā versijā bija paredzēta ievērojama valsts tieslietu ministra ietekme uz tiesu iestāžu darba kārtību un sastāvu.

Vēlāk prezidents Andžejs Duda piedāvāja kompromisa grozījumus likumprojektiem, kas paredz Tieslietu ministrijas vadītāja pilnvaru ierobežojumus šajā jautājumā. Šie grozījumi tika ņemti vērā balsojumā par likumiem, taču opozīcija joprojām uzskata, ka likumi neatbilst demokrātijas un varas sadales principiem.

Ziņu lente
0