Daugavpils lidostu neizdosies atjaunot

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sapņi par lidmašīnu atgriešanos Daugavpils starptautiskajā lidostā tika apglabāti vietējās domes sēdē: divdesmit gadu laikā nav izdevies atrast investoru vai pircēju.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Daugavpils domes deputāti secinājuši, ka pilsētas lidostas atjaunošana ir gandrīz neiespējama, raksta "Naša gazeta".

Daugavpils starptautiskā lidosta atrodas Lociķu ciemā, 12 km attālumā uz ziemeļaustrumiem no Daugavpils centra. Lidostas infrastruktūru veido divas pacelšanās un nolaišanās joslas (1000 un 2500 metrus garas) un ēkas, kas saglabājušās no agrākās padomju gaisa kara bāzes.

Kopš laika, kad Krievijas karaspēks pameta Latvijas teritoriju 1993. gadā, lidosta nedarbojas. 2015. gada 27. jūnijā tika anulēta lidlauka "Daugavpils" apliecība.

Kopš 1997. gada pilsētas pašvaldība, kompānijas "Daugavpils lidosta" vienīgais īpašnieks, centusies attīstīt lidostu un meklējusi tai investorus, taču velti. Līdz 2013. gadam "Daugavpils lidostai" neizdevās piesaistīt eirofondu finansējumu, no 2014. līdz 2020. gadam ES struktūrfondi un Kohēzijas fondi neparedz atbalstu lidostu infrastruktūras uzlabošanai.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš publicēja savā lapā Facebook "vēsturisku informatīvo ziņojumu par Daugavpils lidostu".

"Aprakstīts kā:

1. 2005.gadā nopirka nevis lidostu, bet zemes gabalu no saviem draugiem (interešu konflikts un korupcijas pazīmes). 
2. 2009-2013. gados zaudēja ES finansējumu lidostas attīstībai.
3. Projekta izmaksas — kredīts 1,5 miljoni + procenti 500 tūkstoši
4. Amatos "draugi un radi".
5. Pašreiz tur aug koki," — vēsta mērs.

Jāpiebilst, ka savā pirmajā preses konferencē mēra amatā Elksniņš ieteica bijušajam pilsētas mēram, pašreizējam deputātam Jānim Lāčplēsim uzņemties vietējās lidostas valdes priekšsēdētāja pienākumus. Šis piedāvājums bija aizvainojošs: mēra postenī Lāčplēsis ne vienu reizi vien solīja, ka lidosta atjaunos darbību, bet valdes priekšsēdētāja pienākumus varētu uzņemties tikai gadījumā, ja atteiktos no deputāta mandāta.

 

Daugavpils International Airport. #daugavpils #airport #lidosta

Публикация от Martins K (@marchhss) Июн 23 2015 в 4:29 PDT

 

 Speciālisti vērtē, ka Daugavpils lidosta varētu attīstīties trīs virzienos: komerciālā lidlauka atjaunošana, kopējās aviācijas lidlauka attīstība vai helikopteru laukuma attīstība. Taču šie piedāvājumi ir saistīti ar lieliem izdevumiem.

Ziņu lente
0