Eksperts: Lielbritānija šantažē ES ar kodolatkritumiem

© © Российское атомное сообществоKrievijas Ekoloģiskās politikas centra padomes loceklis Valērijs Meņšikovs. Foto no arhīva
Krievijas Ekoloģiskās politikas centra padomes loceklis Valērijs Meņšikovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānija pauž aizvien stingrāku viedokli jautājumā par to, cik "izmaksās" tās izstāšanās no Eiropas Savienības, un kodolatkritumi ir ļoti ērts arguments, uzskata eksperts.

RĪGA. 23. jūlijs — Sputnik. Jautājums par Lielbritānijas un kontinentālās Eiropas attiecībām kodolenerģētikas jomā ir viens no asākajiem pārrunās par Brexit notiekumiem, uzskata Krievijas valsts korporācijas "Rosatom" sabiedriskās padomes loceklis, Krievijas Ekoloģiskās politikas centra padomes loceklis Valērijs Meņšikovs.

Lidmašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: Brexit dēļ Lielbritānijā var tikt atcelti lidojumi uz Eiropu

Intervijā radio Sputnik viņš pastāstija, ka Lielbritānija gatavojas pamest Eiropas atomenerģētikas sabiedrību, lai rastu iespēju pieņemt tikai sev izdevīgus lēmumus. Piemēram, jautājumā par kodolatkritumu utilizāciju, kurā ES spēkā ir vienas no stingrākajām prasībām pasaulē.

"Tas ir ļoti sarežģīts jautājums, kas prasa ne tikai noregulēšanu, bet ari nopietnu sagatavošanos drošības un transportēšanas jomās. Taču patiesībā patlaban tā ir šantāža gaidāmajām pārrunām," — uzskata eksperts.

Lielbritānija iepriekš informēja, ka kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem pārstrādā savā rūpnīcā kodolatkritumus, ko piegādā Eiropas Savienība, un tagad var pieprasīt savu pakalpojumu cenas palielināšanu vai likt ES valstīm pieņemt atpakaļ to atkritumus, kas britu salās tiek uzglabāti gadu desmitiem un sasnieguši vērā ņemamus apjomus.

Pats par sevi saprotams, šāda perspektīva neiepriecina kontinentālo Eiropu, un, iespējams, kaulēšanās šajā jautājumā ilgs visu Brexit pārrunu laikā — ilgāk nekā citi ar Lielbritānijas un ES civilizēto šķiršanos saistītie jautājumi, uzskata Krievijas Ekoloģiskās politikas centra padomes loceklis Valērijs Meņšikovs.

Ziņu lente
0