Krievijas graudu tranzītu "atgrieza" Latvijas un Igaunijas ostām

© Sputnik / Михаил Мордасов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas eksportētāji atkal var piegādāt graudus pa dzelzceļiem
Krievijas eksportētāji atkal var piegādāt graudus pa dzelzceļiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas eksportētāji atkal var piegādāt graudus pa dzelzceļiem līdz Igaunijas un Latvijas ostām Baltijā, Krievijas Dzelzceļu kompānija atcēlusi tehniskos ierobežojumus.

RĪGA, 20.jūlijs — Sputnik. Krievijas graudu eksportētāji atkal atsāk piegādes uz Baltijas jūras ārvalstu ostām, kuras tika pārtrauktas 2017.gada februārī un martā Krievijas Dzelzceļa kompānijas (RŽD) sliežu remonta dēļ, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz "Kommersant".

Informāciju par to, ka RŽD atkal apstiprina dzelzceļu operatoru iesniegumus kravu pārvadājumiem  Igaunijas un Latvijas ostu virzienā, izdevumam apstiprināja divi avoti, to visū Krievijas Graudu savienības (KGS) prezidents Arkādijs Zločevskis.

Флаг республики Казахстан - Sputnik Latvija
Kazahstānas valsts dzelzceļa kompānija interesējas par termināļu izmantojumu Baltijas valstīs

Baltijas virziena atvēršana ir svarīga eksportieriem, ņemot vērā pilnu slodzi Krievijas ostās jaunajā sezonā, atzīmē izdevums.

"Gaidāmā aktīvā eksporta dēļ sezonas sākumā uz labvēlīgo pasaules cenu, lielo krājumu, labo ražu veidu un rubļa krišanās fona, Krievijas Melnās jūras ostas varētu izrādīties pilnībā noslogotas. Tagad šim gadījumam eksportieriem paliek piekļuve Baltijas ostām, " avīzei paziņoja kompānijas "Sovekon" eksperts, kura specializējas uz lauksaimniecības tirgu analīzes.

Par kravu pārvadājumu problēmām Latvijas virzienā maijā ziņoja Reuters. Pēc aģentūras datiem, RŽD nesaskaņoja lielāko daļu dzelzceļa operatoru iesniegumu.

Pēc vairāku Reuters avotu viedokļa, pārvadājumu apjomu samazināšana no RŽD puses ir "sodījums" par to, ka Latvija atteicās atbalstīt gāzes vada "Ziemeļu straume 2" projekta būvniecību. Iepriekš tika ziņots, ka Ventspils osta un divi tā termināli — Noord Natie Ventspils Terminals un Eurohome Latvija — saņēma uzaicinājumu piedalīties gāzes vada būvniecībā, taču Latvijas valdība nolēma neatbalstīt projektu, un valdības pārstāvji Ventspils Brīvostas direktoru padomē nobalsoja pret.

Sankcijām pakļautās produkcijas iznīcināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Forbes: Krievijas sankciju radītie zaudējumi

Cits Reuters avots — Rīgas Brīvostas mārketinga direktors Edgars Sūna — paskaidroja, ka apjomu samazināšana ir skaidrojama ar Krievijas vēlēšanos novirzīt kravu plūsmu uz Krievijas ostām.

"Šeit nav nekā jauna. Pilnībā iespējams, ka šobrīd tas (apjomu samazināšana un valdības lēmums neatbalstīt "Ziemeļu straumi 2") vienkārši sakrita, " teica viņš.

RŽD prezidents Oļegs Belozjorovs, komentējot situāciju ar kravu plūsmu Latvijas ostu virzienā, pārliecinoši teica, ka kompānija nekādus speciālus ierobežojumus kravu pārvadājumiem neesot ieviesusi, "taču ir tehnoloģiski ierobežojumi, kurus RŽD ir pienākums ievērot".

"Mēs esam plānveida struktūra, un, attiecīgi, maksimumu no tā, ko mēs varam izvest, mēs izvedam. Attiecībā pret Latviju pārvadājumu apjomu samazinājums ir neliels. Turklāt, tie nav mūsu, bet gan mūsu kolēģu skaitļi, mēs sadarbojamies ar viņiem, taču ir arī objektīvi sarežģījumi, " konstatēja Belozjorovs.    

Ziņu lente
0