Katrs otrais Lietuvas iedzīvotājs ir alkoholiķis, uzskata valsts veselības ministrs

© Foto : pixabayAlus
Alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Veriga paziņojis, ka daži valsts iedzīvotāji mirst alkohola atkarības rezultātā, ne reizi nevērsušies pie ārstiem.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Pēc Lietuvas veselības ministra Aurēlija Verigas domām, katrs otrais valsts iedzīvotājs ir alkoholiķis, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu Калиниград.ru.

Starptautiskā metodika liecina, ka ar četru jautājumu palīdzību iespējams noskaidrot, cik daudzi iedzīvotāji pārmērīgi lieto alkoholu, pastāstīja Veriga.

Alus - Sputnik Latvija
Akcīzes nodokļa paaugstināšana padzīs no Latvijas igauņu un lietuviešu pircējus

"Pastāv iespēja, 80% no tiem, kas apstiprinoši atbildējuši vismaz uz diviem jautājumiem, ir alkohola atkarīgie," — paziņojis ministrs telekanāla Lietuvos Rytas pārraidē "24/7".

Oficiālā stastistika liecina, ka no alkohola atkarības cieš 46 tūkstoši Lietuvas iedzīvotāju, ministrs uzsvēra, ka daži valsts iedzīvotāji mirst alkohola atkarības rezultātā, ne reizi nevērsušies pie ārstiem.

"Neviens nediagnosticē alkoholismu, ka cilvēks pēc darba iet iedzert alu. Aptauja, tāpat kā vēža konstatēšanai izstrādātās profilaktiskās medicīniskās apskates, palīdz konstatēt, vai nav problēmu. Pašu slimību diagnosticē ārsts," — piebilda ministrs.

Pasaules Veselības organizācijas dati norāra, ka Lietuvas iedzīvotājs vecumā no 15 gadiem izdzer 16 litrus alkohola gadā.

Atgādināsim, ka jaunākie pētījumi liecina: pēc Dānijas Lietuva ieņem otro vietu Eiropas Savienībā no alkohola patēriņa viedokļa.

Ņemot vērā alkoholisma problēmu, Lietuvas ierēdņi jau sen ceļ trauksmi.

Alus pudeles - Sputnik Latvija
Latvija piesaista somu alkotūristus

Lai samazinātu patērējamo alkoholisko dzērienu daudzumu, Lietuvā no marta stājās spējā jaunas akcīzes, tāpēc alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas Lietuvā pieauga.

Finanšu ministrija informēja, ka akcīze alum pieaugusi par 112%, vīnam un citiem fermentētajiem dzērieniem — par 92-111%, stiprajam alkoholam — par 23%.

Akcīzes pieauguma rezultātā 0,5 litra pusele alus var kļūt dārgāka par 14 centiem, pudele vīna (līdz 8,5 grādi) — par 21 centu, vīns virs 8,5 grādiem — par 53 centiem, stiprais alkohols — par 0,72 centiem. Pieaugot akcīzei, valsts budžets cer saņemt ienākumus 1,339 miljardu eiro apmērā (par 14,3% vairāk nekā paredzēts šī gada plānā), kas sastādīs 16,9% konsolidēto budžeta ienākumu.

Lietuvas parlaments izskata arī likumprojektu, kas padarīs stingrāku administratīvo atbildību par alkoholisko dzērienu lietošanu vai uzturēšanos sabiedriskās vietās reibuma stāvoklī. Likumprojekts paredz, ka par šādiem pārkāpumiem paredzēts brīdinājums vai sods 20-100 eiro apmērā, par atkārtotu pārkāpumu draud sods 100-200 eiro apmērā.

Ziņu lente
0