Politika

Krievija var izsūtīt 30 ASV diplomātus

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministrija
Krievijas ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji uzzinājuši par Krievijas plāniem izsūtīt 30 ASV diplomātus un arestēt divu diplomātiskos īpašumus Maskavā kā atbildes rīcību Krievijas diplomātu izsūtīšanai un vēstniecības īpašumu arestam Vašingtonā.

RĪGA, 11.jūlijs — Sputnik. Maskava plāno izsūtīs apmēram 30 amerikāņu diplomātu un arestēt vairākus ASV īpašumus Krievijā, raksta "Izvestija".

Kā izdevumam pavēstījuši kompetenti avoti ĀM, šādu pasākumu veikšanai Krieviju mudinājis Vašingtonas lēmums neatgriezt vēstniecības īpašumu, kurš atrodas arestā kopš 2016.gada decembra. Šis jautājums palicis neatrisināts arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās laikā Hamburgā.

ASV Valsts Departaments - Sputnik Latvija
ASV Valsts Departaments var bloķēt Senāta pieņemto lēmumu par Krievijas diplomātiem

Pēc aizritējušajām divu valstu līderu pārrunām G20 samitā, kur diplomātiskā īpašuma tēma arī tika apspriesta, kļuva skaidrs, ka ASV nav snieguši kaut kādu plānu izveidojušās krīzes noregulēšanai. Šajā gadījumā, atzīmē izdevuma avoti, Krievija ir spiesta spert atbildes soli un izsūtīt ap 30 Krievijā strādājošos amerikāņu diplomātus un ieviest atbildes sankcijas attiecībā pret ASV īpašumu Krievijā. Taču Maskavā atzīmē, ka negribētu veikt šāda veida pasākumus, taču atstāt bez atbildes Vašingtonas naidīgo rīcību arī nevar.

"Ir priekšlaicīga vienošanās par Krievijas ārlietu ministra vietnieka Sergeja Rjabkova un ASV pirmā valsts sekretāra vietnieka Tomasa Šenona tikšanās organizēšanu Sanktpēterburgā. Ja arī tur netiks rasts kompromiss, mums nāksies sperto šo soli, " komentē situāciju Krievijas ĀM pārstāvis.

ASV Kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV sankcijas vērstas pret diplomātiem un viņu ģimenes locekļiem

Iepriekš citi "Izvestija" avoti Krievijas diplomātiskajās aprindās atzīmēja, ka kā atbildes rīcības pasākumu ietvaros varētu tiks arestēti ASV piederošā vasarnīca Serebrenajā Borā un noliktavu telpas Maskavā, savukārt ASV vēstnieka rezidence Spaso-Hausā un vēstniecības angļu un amerikāņu skola Sanktpēterburgā netiks skartas.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija 2016.gada decembra beigās apstiprināja pret Krieviju vērsto sankciju kopumu dēļ "iejaukšanās vēlēšanās" un "spiediena uz amerikāņu diplomātiem", kuri strādā Krievijā. Vēl jo vairāk, ASV izsūtīja 35 Krievijas diplomātus un liedza pieeju divām dzīvojamiem kompleksiem — tā saucamām Krievijas pastāvīgo pārstāvju ārpilsētas "vasarnīcām" Ņujorkā un Krievijas vēstniecības Vašingtonā, kuras ir Krievijas diplomātiskais īpašums.    

Ziņu lente
0