Itālijā arestētais čečenu izcelsmes islāmists gatavojis teroraktu

CC BY-SA 2.0 / wikipedia / Cory Doctorow / Suicide Bomber vestПояс шахида, пояс смертника
Пояс шахида, пояс смертника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmeklēšana uzskata, ka aizturētais plānojis veikt teroraktu ārpus Itālijas robežām, par vienu no visiespējamākajiem mērķiem tika izskatīta Beļģija.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Itālijā arestētais aizdomās par terorismu, čečenu izcelsmes islāmists Eli Bombatalijevs plānoja sarīkot teroraktu sēriju. Tapāt viņš grasījās iesaistīt teroraktā savu sievu Marinu Kačmazovu. Viņa tika izraidīta uz Krieviju nacionālās drošības nolūkos.

Граната - Sputnik Latvija
Baltkrievijā aizturēts noziedznieks, kurš gatavoja teroraktu Eiropā

Saskaņā ar itāļu mediju paziņojumiem, piektdien policija arestēja radikālo islāmistu, kurš tiek uzskatīts par iespējamo līdzdalībnieku uzbrukumā Preses namam Groznijā 2014. gadā. Izmeklēšanas laikā Itālija izraidīja no valsts divus albāņus un 49 gadus veco Krievijas pilsoni: čečens propagandēja viņiem džihāda idejas, kā arī aicināja sievieti veikt teroraktu ar pašnāvnieka jostas izmantošanu.

Pēc prokuratūras pārstāvju vārdiem, Bombatalijeva mobilā telefona datu analīze ļāvusi izteikt pieņēmumu, ka viņš un viņa atbalstītāji plānoja sarīkot masveida teroraktu. Īsziņās un videoierakstos, ko radikālis sūtīja saviem līdzdalībniekiem, bija teikts, ka par uzbrukuma mērķiem ir jākļūst ne tikai nemusulmaņiem, bet arī islāma sekotājiem.

"Nav šaubu, ka runa ir par gatavošanos masveida teroraktam. Kad arestētais aicina savu paša sievu, lai viņa uzvelk šahīda jostu, viņa motīvi kļūst skaidri… Viņš stāsta, ka nevarot izveidot normālu ģimeni, jo viņam ir jāupurē sevi, kad viņu izsauks – tas ļauj runāt par iespējamiem teroraktiem," — paziņoja Bari prokurors Džuzepe Voļpē, kuru citē aģentūra askanews

Pēc Voļpē vārdiem, islāmists bijis aizliegtās teroristiskās organizācijas "Imarat Kavkaz" loceklis. Viņam bija divas sievas, turklāt Kačmazova sarunājoties ar vīru par teroraktu, piedāvāja, lai viņa nekļūstu par pirmo. Otras sievas atrašanās vieta pagaidām tiek noskaidrota, taču Bombatalijevs sarakstē paziņoja par viņas gatavību slaktiņam. 

Krievijas vēstniecības konsulātā Romā paziņoja RIA Novosti, ka diplomātiem pagaidām nav informācijas par tautietes ekstradīciju uz dzimteni, viņi nosūtīja atbilstošu pieprasījumu Itālijas tiesībsargiem.

Arestētais, saskaņā ar pirmajiem datiem, karoja Sīrijā 2014. un 2015. gadā teroristu pusē, tad pārvietojās uz Beļģiju. Itālijā 38 gadus vecais čečens apstājās Fodžas pilsētā, kur kļuva par imamu vietējā islāma centrā un par vienu no musulmaņu draudzes līderiem. Kā teica prokuratūras pārstāvji, "pateicoties savai harizmai, viņam izdevies dabūt centra atslēgas 4 dienu laikā".

Ziņu lente
0