Politika

EDSO Parlamentārā asambleja pieprasa Krimas atgriešanos Ukrainas sastāvā

© Sputnik / Василий Батанов / Pāriet pie mediju bankasЮжный берег Крыма. Бухта Ласпи
Южный берег Крыма. Бухта Ласпи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EDSO PA Minskā apspriestajā rezolūcijā iekļauta tēze par to, ka Krievijai "jāatturas no agresīviem soļiem un jāatceļ lēmums par Krimas Autonomās Republikas aneksiju".

RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. EDSO Parlamentārās asamblejas politisko lietu un drošības komiteja sesijā Minskā pieņēmusi rezolūcijas projektu, kurā Krievija tiek aicināta atcelt lēmumu par Krimas pievienošanu, informē RIA Novosti.

Krievijas delegācija iebilda pret rezolūcijas projektu. Par to vēl jānobalso visai PA. Plānots, ka pēc tam parlamentārieši balsos par noslēguma deklarāciju, ko veidos visas pieņemtās rezolūcijas.

Konflikts Ukrainā

Zviedrijas delegācijas vadītāja vietniece Mārgareta Sederfelta sastādījusi rezolūcijas projektu "Savstarpējās uzticēšanās un sadarbības nostiprināšana miera un uzplaukuma vārdā EDSO reģionā".

Aleksandrs Gaulands. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vācu politiķis nosauca Krimu par izsenis Krievijas teritoriju

Rezolūcijas projektā EDSO PA apspriež vairākkārtējus nopietnus EDSO Speciālās monitoringa misijas novērotāju izjustā spiediena, vajāšanas un iebiedēšanas gadījumus "noteiktos Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonos, ko kontrolē Krievijas hibrīdspēki" un "aicina Krieviju veikt praktiskus pasākumus ar mērķi nodrošināt atbilstošus SMM drošības apstākļus". Pie tam, saskaņā ar dokumenta tekstu, Krievijai esot "jāatturas no agresīviem soļiem un jāatceļ lēmums par Krimas Autonomās Republikas aneksiju".

Rezolūcijas autori aicina konflikta puses pārtraukt karadarbību Ukrainā un pilnībā izvest lielkalibra ieročus, kā arī nodrošināt pilnvērtīgu piekļuvi EDSO SMM pārstāvjiem.

Debatēs Krievijas parlamentārieši uzsvēra, ka termina "aneksija" lietošana ir neatbilstoša, jo pussala iekļāvās Krievijas sastāvā, īstenojot tiesības uz tautas pašnoteikšanos. Deputāts Nikolajs Rižaks norādīja, ka rezolūcijas pamatā ir "politiskas klišejas", tā neatspoguļo virkni svarīgu jautājumu, piemēram, ASV PGA izvietošanu Eiropā un militārās spriedzes eskalāciju reģionā, kā arī nenosoda fašisma ideoloģiju, kas atdzimst Ukrainā.

Krimas atgriešanās Ukrainas sastāvā ir izslēgta, – šādi EDSO PA komitejas apstiprināto rezolūciju komentēja Krimas reģionālās starpnacionālās komitejas vadītājs Zaurs Smirnovs.

"Krimas atkal pievienojusies Krievijai uz gadu simteņiem, un visi, kas mierina sevi ar citām domām, viļas. Nekādi ultimāti vai aicinājumi nepiespiedīs Krimas iedzīvotājus mainīt izvēli, kas izdarīta par labu vēsturiskajai dzimtenei," – norādīja Smirnovs.

Viņš pavēstīja, ka starptautisku organizāciju lēmumi nevar ietekmēt 2014. gada martā notikušā referenduma rezultātus, kurā Krimas iedzīvotāji nobalsoja par atgriešanos Krievijas sastāvā.

"Mēs uzskatām, ka Ukrainas atteikšanās atzīt Krimas iedzīvotāju gribas izpausmi ir kliedzošs cilvēktiesību pārkāpums, un pasaules sabiedrības pienākums ir izvērtēt to, nevis novērsties no Krimas jautājuma," – pavēstīja Smirnovs.

EDSO PA sesija norit Minskā no 5. līdz 9. jūlijam.

Ziņu lente
0