Putins un Tramps tiksies pirmo reizi

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gan Maskavā, gan Vašingtonā atzīst, ka abu pušu attiecības ir zemākajā līmenī kopš "aukstā kara" laikiem. Tāpēc līderu pirmā personiskā tikšanās ir īpaši nozīmīga.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Tas, ko tik ilgi gaidīja gan Maskavā, gan Vašingtonā, beidzot notiks: piektdien pēcpusdienā G20 samitā Hamburgā pirmo reizi tiksies ASV un Krievijas prezidenti Vladimirs Putins un Donalds Tramps, vēsta RIA Novosti.

Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija
Politika
ASV Kongress vēlas apgrūtināt pret Krieviju vērsto sankciju atcelšanu

Par divpusējās tikšanās iespēju runāts jau sen. Tramps jau paguvis tikties ar duci valstu līderu, taču pirmā personīgā tikšanās ar Krievijas prezidentu notiks tikai tagad, pusgadu pēc amerikāņu līdera inaugurācijas. Daļēji pie tā vainojams spiediens no Krievijai naidīgi noskaņoto Amerikas valdošo aprindu puses, kas apsūdz Maskavu par iejaukšanos prezidenta vēlēšanās un ar ko Trampam nākas rēķināties.

"Tikšanās ir svarīga, to visi gaida. Prezidentu starpā notikušas četras telefona sarunas, taču ar tām, protams, nepietiek. Šī saruna ir svarīga arī divpusējo attiecību viedokļa, kas atrodas nulles līmenī. Turklāt, protams, šī tikšanās ir ārkārtīgi svarīga no starptautiskās stabilitātes un drošības viedokļa," — uzsvēra Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs.

Kas tiks apspriests?

Skaidrs, ka abiem līderiem ir daudz sarunu tēmu. Nav šaubu, ka Krievijas puse uzdos jautājumu par situāciju ar diplomātisko īpašumu Amerikas Savienotajās Valstīs.

Pagājušā gada decembra beigās bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija ieviesa jaunu pret Krieviju vērsto sankciju paketi sakarā ar "iejaukšanos vēlēšanas" un "spiedienu, ko izjūt Krievijā strādājošie amerikāņu diplomāti".

Cita starpā tika slēgta pieeja diviem dzīvojamiem kompleksiem — tā sauktajām Krievijas pastāvīgas pārstāvniecības Ņujorkā un Krievijas vēstniecības Vašingtonā ārpilsētas "vasarnīcām".

Maskavā toreiz nolēma neatbildēt ar līdzīgiem pasākumiem, kā to prasa diplomātiskā prakse, ņemot vērā, ka šo lēmumu pieņēma aizejošā administrācija. Tomēr ar jaunā prezidenta ierašanos Baltajā namā ierobežojošie pasākumi netika atcelti.

Kremlis brīdināja: Maskavas pacietība izsīkst.

"Es domāju, ka pašiem amerikāņiem, iespējams, jau apnicis "spīdēt" Vīnes diplomātisko attiecību konvencijas pārkāpēju lomā," — uzsvēra Ušakovs.

Iepriekš mediji ziņoja, ka Krievijā par atbildes pasākumu apsver ASV valsts īpašuma Maskavā aresta iespēju. Runa varētu būt par ASV diplomātisko vasarnīcu dabas parkā "Serebrjanij Bor" un pat par vēstnieka rezidenci "Spaso house".

ASV Kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV sankcijas vērstas pret diplomātiem un viņu ģimenes locekļiem

Paredzams, ka Hamburgā prezidenti apspriedīs arī starptautiskās problēmas. Pēc Krievijas ĀM vadītāja vietnieka Sergeja Rjabkova teiktā, uzmanības centrā būs situācija Sīrijā un politiskā krīze Ukrainā.

"Sarunā ar Trampu, iespējams, tiks apspriesta apbruņošanas un stratēģiskās stabilitātes kontrole, par kusu Krievija un ASV kā lielākās kodollielvalstis ir īpašu atbildīgas," — piebilda Ušakovs.

Eksperti iesaka valstu līderiem pievērsties situācijas noregulēšanai Sīrijā un Korejas pussalā. "Krievijas interesēs būtu ierobežot šo tikšanos ar diviem sižetiem — Tuvie Austrumi un Ziemeļkoreja, jo Ukrainas tematika ir strupceļš, par ko pašreizējā posmā nav iespējams vienoties," — teica RIA Novosti kluba "Valdaja" fonda programmas direktors Ivans Timofejevs.

Vašingtona iepriekš paplašināja pret Krieviju vērstās sankcijas saistībā ar situāciju Ukrainā. "Melnajā sarakstā" nokļuvuši daži ierēdņi no Krievijas un Donbasa.

"Sīrijas un Korejas jautājumos ir iespēja manevrēt, ir iespēja radošai diplomātiskai pieejai. Tur ASV un Krievijai ir daudz vairāk kopīgu interešu nekā Ukrainā. Turklāt attiecībā uz Sīriju pastāv noteikts risks — nejauši incidenti, sadursmes un tā tālāk. Ja saruna notiktu Sīrijas un Korejas tēmu ietvaros, tas būtu Krievijas interesēs," — uzskata eksperts.

Ziņu lente
0