Britu specdienests noklusē mierīgo iedzīvotāju slepkavības Afganistānā

© U.S. Department of Defense / Cpl. Sean SearfusБританский солдат в Афганистане, архивное фото
Британский солдат в Афганистане, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Times, atsaucoties uz augsta līmeņa militārajiem informācijas avotiem, skaidro, ka izmeklēšanas rezultātā iegūtos datus par britu specdienesta vienības kara noziegumiem var uzskatīt par patiesiem.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Lielbritānijas Militārie gaisa spēki tīši falsificēja atskaites par kara noziegumiem, lai slēptu datus par neapbruņotu civiliedzīvotāju slepkavību Afganistānā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Times.

Vīrietis nes ievainoto pēc sprādziena Kabulā, Afganistānā - Sputnik Latvija
Sprādzienā Kabulā bojā gājuši desmitiem cilvēku

"Pastāv neapgāžami pierādījumi, ka neapbruņotas afgāņu civilpersonas, kas tika izskatītas kā potenciāli Talibu nemiernieki, bija nogalināti, nevis aizturēti reidu laikā," — raksta izdevums.

Kā tiek ziņots, periodā no 2010. līdz 2013. gadam Afganistānā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšana, tika nosaukta par "Operāciju Hortmūra" un sākās 2014. gadā. Pēc izdevuma datiem tā ir lielākā izmeklēšana, ko jebkad veikusi Lielbritānijas militārā policija. Operācijā tika iesaistīti vairāk nekā 100 Karaliskās militārās policijas virsnieku.

Izmeklēšanas gaitā, izdevās noskaidrot, ka britu specdienests viltoja dokumentus, lai noveltu atbildību par neapbruņotu civiliedzīvotāju slepkavību uz afgāņu kolēģiem.

Tiek ziņots, ka izmeklētāju rīcībā nonākuši kill TV ("nogalini-TV") videoieraksti, kuri tika uzfilmēti ar bezpilota lidaparātu palīdzību, tajos redzams kā pa neapbruņotiem afgāņiem šauj tieši britu karavīri, nevis viņu afgāņu kolēģi.

Pēc izdevuma avotu datiem, Lielbritānijas Aizsardzības ministrija grasījās slēpt savu specdienestu kara noziegumus no preses, jo uzskatīja, ka izmeklēšanas detaļu publikācija varēšot apdraudēt "nacionālo drošību, sabiedrības uzticību un darbu ar sabiedrotajiem". Avoti piebilda, ka Aizsardzības ministrijas vadība uzskata "Operācijas Hortmūra" gaitā savāktos "masveida slepkavību" pierādījumus par "patiesiem un ļoti nopietniem", kas draud ar "valdības katastrofu".

Bijušais Lielbritānijas Karaliskā prokuroru dienesta vadītājs lords Kens Makdonalds aicināja uzsākt neatkarīgu tiesas izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai tiešām Aizsardzības ministrija tīši slēpa "Operācijas Hortmūra" rezultātus.

"Tas ir liela mēroga un bezprecedenta skandāls, ja Aizsardzības ministrija tīši iejaucās procesā. Ar savu rīcību viņi muļķīgi riskēja ar britu armijas reputāciju," — teica Makdonalds intervijā avīzei Times.

Ziņu lente
0