Porošenko uzdevis mainīt Krimas statusu Konstitūcijā

© Sputnik / Sergey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasKrimas pussalas ainava. Foto no arhīva
Krimas pussalas ainava. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijevā vairākkārt paziņoja, ka pussalai jāatgriežas Ukrainas sastāvā. Porošenko, piemēram, apgalvoja, ka "Ukrainas karogi drīzumā lepni plandīsies brīvajā Krimā".

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko uzdevis Konstitucionālajai komisijai sagatavot projektu par Krimas statusa izmaiņām, ziņo RIA Novosti. Par to pastāstīja Augstākās Radas deputāts Jurijs Čižmars "5 kanāla" ēterā.

"Mēs sapratām, ka šobrīd Krimas Autonomā Republika jau nevar pastāvēt unitārās valsts sastāvā," — teica parlamentārietis.

Viņš uzsvēra, ka komisija aktīvi strādā tieši pie Konstitūcijas 10. sadaļas, kurā ir aprakstīts "autonomās Krimas Republikas" statuss.

Krievijas Valsts domes deputāts Ruslans Bālbeks - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas Valsts domes deputāts ieteicis Ukrainai dzēst no konstitūcijas sadaļu par Krimu

Krimā savukārt piedāvāja Kijevai izslēgt sadaļu "Krimas Autonomā Republika" no valsts pamatlikuma. Kā norādīja Valsts domes deputāts Ruslans Bālbeks, ņemot vērā mūsdienu situāciju un pussalas Krievijas statusu, Ukrainas Konstitūcija ir novecojusi uz trim gadiem.

Krimas vadītājs Sergejs Aksenovs nosaucis Konstitūcijas grozījumu projektu par "rituālu darbību Kijevas režīma gaumē", uzsverot, ka pussala nekad nepiederēs Ukrainai.

Krievijas Federācijas padomes Konstitucionālo tiesību komitejas priekšsēdētājs Andrejs Klišass savukārt atbalstīja Ukrainas valdības lēmumu. Pēc viņa teiktā, Kijevai jau sen vajadzēja izslēgt no Konstitūcijas jebkuru informāciju par Krimu, kas pēc referenduma kļuvusi par Krievijas sastāvdaļu.

Kremlis neuztver ārvalstu līderu paziņojumus par Krievijas reģioniem, informēja žurnālistus Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot Ukrainas prezidenta paziņojumu par iespējamu Krimas statusa maiņu valsts Konstitūcijā.

"Es vienkārši nesaprotu, par kādu Krievijas reģiona statusa maiņu varētu būt runa," — atbildējis Peskovs, vaicāts, vai Krimas statusa maiņai Ukrainas Konstitūcijā varētu būt politiskās sekas Krievijas un Ukrainas attiecībās.

"Mēs neuztveram ārvalstu līderu paziņojumus par mūsu reģioniem," — teica Krievijas līdera preses sekretārs.

Krima un Sevastopole atgriezās Krievijas sastāvā pēc referenduma 2014. gada martā. Tautas balsošanas rezultātā 96,77% Krimas Republikas un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju pauda atbalstu pussalas iekļaušanai Krievijas Federācijas sastāvā.

Krimas valdība organizēja referendumu pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Ukraina joprojām uzskata Krimu par savu īslaicīgi okupētu teritoriju. Kremlis atgādina, ka Krimas iedzīvotāji demokrātiski, atbilstoši starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsojuši par pievienošanos Krievijai. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēris, ka Krimas jautājums "ir slēgts".

Ziņu lente
0