Igaunijā tiek apšaubīts skolu pārejas pie krievu mācību valodas likumīgums

© Sputnik / Кирилл БрагаIgaunijā tiek apšaubīts skolu pārejas pie krievu mācību valodas likumīgums
Igaunijā tiek apšaubīts skolu pārejas pie krievu mācību valodas likumīgums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Reformu partija vērsusies pie Tieslietu kancleres Julles Madizes ar lūgumu izvērtēt, vai likumam atbilstošas ir galvaspilsētas pārvaldes darbības, kura iniciējusi projektu, kas paredz triju ģimnāziju pāreju uz krievu mācību valodu.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Tallinas pilsētas sapulces reformistu frakcijas priekšsēdētāja vietniece Inne Pillaka vērsusies pie Tieslietu kancleres Julles Madizes ar iesniegumu, kurā norāda, ka saskaņā ar likumdošanu mācības ģimāzijā notiek valsts valodā vai citā valodā, jka to atļāvusi valsts valdība, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

Interaktīvā skola - Sputnik Latvija
Krievu vai zviedru: somu skolēniem piedāvās izvēlēties svešvalodu
Pillaka uzsvēra, ka šoreiz runa ir ne tikai par atļauju trim ģimnāzijām nodrošināt mācības krievu valodā. Viņa uzsvēra, ka pilsētas sapulce lūdz atļauju programmas ieviešanai, kas dotu iespēju elastīgāk apgūt valodas un mācību priekšmetus, kas, iespējams, neatbilst Likumam par pamatskolu un ģimnāziju, tāpēc lūdz izvērtēt tiesisko aspektu.

Iepriekš Linnamē Krievu liceja, Kesklinnas Krievu ģimnāzijas un Lasnamē ģimnāzijas lūgumus pārejai pie krievu mācību valodas apstiprināja Tallinas pilsētas pārvalde, pēc tam — arī pilsētas sapulce. Skolu lūgumi tika nodoti Izglītības un zinātnes ministrijā.

Eksperimenti turpinās

2016. gadā pēc centristu vadītās koalīcijas nākšanas pie varas tika panākta vienošanās par to, ka vairākām ģimnāzijām Igaunijā tiks ļauts pilnībā atsākt mācības krievu valodā ar noteikumu, ka to absolventi varēs nokārtot igauņu valodas eksāmenus atbilstoši C1 kategorijai.

Президент Молдовы Игорь Додон дал эксклюзивное интервью Дмитрия Киселеву - Sputnik Latvija
Moldovas prezidents ierosinājis atsākt obligāto krievu valodas apmācību skolās

"Galvenie jaunieveduma mērķi — kvalitatīva priekšmetu pasniegšana bez piesaistes obligātai mācību valodai, kā arī igauņu valodas zināšanu līmeņa celšana tuvāko gadu laikā. Patlaban izglītība krievu ģimnāzijā nodrošina B2 līmenim atbilstošu zināšanu bāzi, ar ko nepietiek augstākās izglītības iegūšanai Igaunijā. Pateicoties triju skolu piemēram, mēs vēlamies parādīt, ka igauņu valodas zināšanu līmeni iespējams uzlabot, un pie tam necieš priekšmetu apguves kvalitāte. Mēs plānojam īstenot projektu no šī gada septembra," — paziņoja Tallinas vicemērs Mihails Kilvarts.

Projekta ietvaros skolas sastādīs ārpusklases nodarbību programmu, kuras mērķis būs igauņu valodas apgūšana. Liela nozīme tiek piešķirta valodas pielietojumam (skolēnu apmaiņai, valodas kafejnīcām un nometnēm). Programma paredz arī vecāku iesaistīšanu igauņu valodas apgūšanas procesā. Tāpat skolas veicinās igauņu valodas apmācību pedagogu vidū — šiem nolūkiem tiks sastādīta atsevišķa programma.

Projekta īstenošanai paredzēts valsts atbalsts 250 tūkstošu eiro apmērā gadā katrai skolai.

Ziņu lente
0