Aptauja: 63% Krievijas iedzīvotāju uzskata ASV par galveno potenciālo agresoru

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Sabiedriskās domas pētījumu centrs (VCIOM) publicējis aptauju "Ja nu rīt sāksies karš?", kas veltīta jautājumam par to, cik lielā mērā Krievijas iedzīvotāji jūt militārus draudus un kādas valstis uzskata par Krievijai naidīgām.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Par domājamajiem militārajiem pretiniekiem Krievijas iedzīvotāji uzskata ASV un Ukrainu, bet par sabiedrotajiem — Baltkrieviju, Ķīnu un Kazahstānu, liecina Krievijas Sabiedriskās domas pētījumu centra aptaujas rezultāti, informē Sputnik Lietuva.

Aptuveni katrs trešais aptaujas dalībnieks paziņoja, ka izjūt militārus draudus Krievijai. Pie tam kā galvenais agresijas avots nosauktas Amerikas Savienotās Valstis — 63%. Savukārt 31% uzskata, ka agresijas avots meklējams Ukrainā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins: Krievija turpinās paplašināt militāro potenciālu aizsardzībai no agresoriem
Pārējo respondentu domas dalījās. Kā potenciālie agresori minēta arī NATO (7%), Lielbritānija, ISIS (Krievijā aizliegta teroristiska organizācija) — pa 4%, kā arī Sīrija un Vācija — pa 3%. Šajā aptaujā tika noskaidrots arī pilsoņu viedoklis par Krievijas sabiedrotajiem. Lielākā daļa respondentu uzskata, ka sabiedroto atbalsts meklējams trīs valstīs: Ķīnā (41%), Baltkrievijā (25%) un Kazahstānā (18%).

Aptaujas dalībnieku skaits, kuri uzskata, ka atbalsts Krievijai gaidāms no ASV un Ukrainas puses, bija pavisam neliels — pa 2%.

Katrs desmitais respondents uzskata, ka Krievijai nav vērts gaidīt palīdzību no malas, it īpaši militāru atbalstu.

"Cerības uz Krievijas un ASV attiecību normalizēšanos, kas parādījās mūsu iedzīvotāju vidū līdz ar Donalda Trampa ievēlēšanu ASV prezidenta postenī, pagaidām neattaisnojas. Kijevas valdības pret Krieviju vērstā kursa nocietināšanās kļūst aizvien saskatāmāka," — aptaujas rezultātus komentēja VCIOM ģenerāldirektors Valērijs Fjodorovs.

"VCIOM-Sputnik" aptauja Krievijā noritēja 16.-17. jūnijā. Tajā piedalījās 1200 respondenti vecumā no 18 gadiem. Aptauja tika organizēta pa tālruni, statistiskā kļūda nepārsniedz 3,5%.

Ziņu lente
0