Eksperts: Baltijas valstīm NATO ir sava specializācija

© SputnikMilitārais eksperts Dmitrijs Jermolajevs
Militārais eksperts Dmitrijs Jermolajevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts Dmitrijs Jermolajevs komentējis pasaules valstu militārā spēka pētījumu, kurā Lietuva ieņēmusi 97. vietu, bet Igaunija ierindojusies 110. vietā. Eksperts norāda, ka nevērīgs humors šajā jautājumā ir nevietā.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Militārais ekperts, politologs Dmitrijs Jermolajevs radio Sputnik ēterā atzīmēja, ka nevērīgs humors attiecībā uz Baltijas valstu armijām ir nevietā.

"Tas nav pareizi: tiek ieguldīta liela nauda, armijas spēj pildīt taktiskos uzdevumus un ir atradušas savu specializāciju NATO, lai arī bruņotie spēki ir lokāli," — skaidroja politologs.

Jermolajevs norādīja, ka Baltijas valstu armiju priekšrocība ir tā, ka viņi "izdzīti cauri Afganistānai un Irākai, tāpēc  ir noderīgi specoperācijām."

Pie tam, pēc eksperta domām, visām Baltijas valstu armijām ir savas priekšrocības. Piemēram, Lietuva savulaik izdeva daudz naudas bruņojuma iegādei, un tagad tai ir pietiekami spēcīgs bruņutransportieru parks.

Latvijas armijas karavīri ierindā - Sputnik Latvija
Latvija novērtēta no militārā spēka viedokļa

Vienlaikus Latvijas armijā vērojams augsts karavīru sagatavotības līmenis — viņi apguvuši divas vai trīs militārās specialitātes.

Iepriekš vēstīts, ka Global Firepower Index pētījumā, kurā tika vērtēts 132 pasaules valstu militārās sagatavotības līmenis, Latvija ieņēmusi 103. vietu pasaules armiju reitingā.

Vispasaules līderu trijnieks nav mainījies: pirmo vietu ieņēmusi ASV armija, otrajā vietā — Krievija, trešajā — Ķīna. Aiz tām, ievērojami atpaliekot, seko Indija. Par spēcīgāko ES atzīta Francijas armija, kas noslēdz reitinga pirmo piecnieku.

Baltijas valstu vidū vislabāk sagatavota ir Lietuvas armija, kas reitingā ieņem 97. vietu. Latvija ieņēmusi 103. bet Igaunijas armija — 110. vietu. Neskatoties uz aizsardzībai atvēlēto līdzekļu pieaugumu, gada laikā Igaunija zaudējusi trīs pozīcijas.

Ziņu lente
0