Eiropas Komisija piedāvājusi Rail Baltica tikai trešo daļu summas

© Foto : RailbalticaRail Baltica projekta vizualizācija
Rail Baltica projekta vizualizācija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 313 pieprasītajiem miljoniem eiro 98,4 miljonus bija paredzēts atvēlēt Lietuvai, gandrīz 7 miljonus – Latvijai, 5,2 miljonus – Igaunijai.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Eiropas Komisija piedāvājusi piešķirt dzelzceļa maģistrāles Rail Balticа būvdarbiem tikai trešo daļu pieprasītās summas — 110,5 miljonus eiro, nevis 313,3 miljonus — summu, kas tika lūgta trešajā kārtā, vēsta Rus.tvnet.lv.

No 313 pieprasītajiem miljoniem eiro 98,4 miljonus bija paredzēts atvēlēt Lietuvai, gandrīz 7 miljonus — Latvijai, 5,2 miljonus — Igaunijai.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Somijas valdības vadītājs Juha Sipile - Sputnik Latvija
Kučinskis piedāvājis Somijai kļūt par Rail Baltica akcionāru

Piektdien EK piedāvāja piešķirt 2,7 miljardus eiro 152 svarīgu transporta projektu īstenošanai ar mērķi uzturēt konkurētspējīgu, ekoloģiski nekaitīgu un vienotu transporta satiksmi Eiropā. No tiem 1,8 miljardi tiks veltīti dzelzceļa tīklu attīstībai Eiropā.

"Pamatā bija apsvērums, ka lūdzēju ir daudz, arī projektu ir daudz. Mēs pat necerējām, ka Rail Balticа kaut ko saņems, mēs nezinājām, ka parādīsies trešā iespēja. Patiesībā tas ir visai pozitīvs lēmums," — teica uzņēmuma Rail Baltic Estonia izpilddirektors Indreks Oravs.

Konkursu šajā jomā EK izsludināja 2016. gada oktobrī. Kopumā bija nosūtīti 349 līdzfinansējuma piedāvājumi par kopsummu 7,5 miljardu eiro apmērā.

Atzīmēts, ka oficiālo lēmumu Eiropas Komisija pieņems 2017. gada beigās, līgumi ar dotāciju saņēmējiem individuālo projektu ietvaros tiks parakstīti šī gada otrajā pusē.

Iepriekš Latvijas Saeima pēc Igaunijas parlamenta ratificēja līgumu par dzelzceļa maģistrāli Rail Balticа caur Baltijas valstīm uz Vāciju un Poliju, kas šķērsos Belostoku, Varšavu, Lodzu un Poznaņu.

Rail Baltica - Sputnik Latvija
Rail Baltica iespējas: no Viļņas līdz Rīgai par 38 eiro

Speciālisti lēš, ka maģistrāles izbūve izmaksās 5,8 miljardus eiro. No šīs summas aptuveni 4,6 miljardus gatava apmaksāt Eiropas Savienīa, bet 1,2 miljardus jāpiešķir Latvijai, Lietuvai un Igaunijai. Aprēķini liecina, ka projekts ienesīs 18 miljardus.

Rail Balticа iecirkņa būvdarbu laikā Rīgas autoosta tiks pārcelta uz Torņakalnu.

Rīgas dome jau īsteno divus ar Rail Balticа saistītus projektus — transporta mezgla izbūvi Torņakalnā un Centrāltirgus rekonstrukciju. Citu Rail Balticа tuvumā esošo teritoriju pārveide tiek plānota vēlāk, kad kļūs zināms, kādas vietas skars projekts.

Ziņu lente
0